Elektronik motor kilidi (Immobiliser – Yolvermez – Hareketsizleştirici)

Taşıtlarda hırsızlığa karşı bir güvenlik önlemi olarak kullanılan ve araç için kodlanmış anahtar dışında herhangi bir yöntemle motorun çalıştırılmasını önleyen sistemler elektronik motor kilidi (Electronic Engine Lock) ya da “immobiliser” olarak adlandırılır.
Aslında hırsızlığa karşı birçok gelişmiş alarm sistemi bulunmaktadır, fakat buna rağmen araçlar çalınmakta ve motorları düz kontak vb. yöntemlerle çalıştırılabilmektedir. Taşıt motorlarının elektronik kontrol sistemleriyle donatılması, motorun çalıştırılmasını elektronik olarak kontrol edebilme imkanını da sağlamıştır. Bu noktada immobiliser ile motorun, araç sahibine ait ve elektronik olarak kodlanmış anahtar dışında herhangi bir yöntemle çalıştırılabilmesi tamamen önlenmiştir.
Immobiliser sisteminin kontrol mantığı motorlarda, marş, ateşleme ve yakıt enjeksiyon sistemleri ya da yakıt pompasının devreye sokulmasını engellemektir. Daha basit bir ifadeyle, ECU motor sistemlerinin çalıştırılabilmesi için gerekli start sinyalini bu anahtar kodu okunmadan vermemektedir.
Immobiliser sistemleri de diğer kontrol sistemleri gibi, benzer çalışma mantığına sahip fakat farklı yapılarda olabilirler. Örneğin bir immobiliser anahtarı uzaktan kumanda ile taşıtın kapılarını açıp sistemleri aktif hale getirebilirken, bir başkatip immobiliser sisteminde anahtar sadece kontak anahtarı yuvasına takıldığında aktif olabilmektedir.
Immobiliser sisteminde kullanılan kontak anahtarının plastik tutacağı içerisinde transponder adı verilen bir devre vardır. Devre esasen bir kod jeneratörü, sabit frekansta sinyal üreten bir osilatör devresi ve bir frekans düzenleyici devreden oluşur.
Sabit frekanslı osilatör sinyalleri, kod jeneratöründe kodlanmış olan sinyallerle FM devresinde birleştirilerek alıcı üniteye gönderilir.
Bu sistemlerde kontak anahtarı transponderin sinyal gönderen kısmıdır, bir anten vasıtasıyla sinyal alan kısımda araç üzerindedir.
Immobiliser anahtarının gönderdiği doğru sinyal alıcı ünite tarafından ECU’ya giriş bilgisi olarak iletildiğinde ECU, motorun çalışmasını sağlayacak ya da immobiliser sistemiyle kilitlenmiş olan sistemleri aktif hale getirecek çıkış sinyalini üretir. Bundan sonra motor rahatlıkla çalıştırılabilir.
Çeşitli nedenlerle anahtarın kaybolması, hasara uğraması ya da kodunun silinmesi söz konusu olursa, üretici firma tarafından verilecek yeni kod yetkili servis ve kişilerce sistem hafızasına yeniden girilerek sorun giderilir.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir