Elektronik kontrollü kavrama sistemleri

Kavrama aynı eksende bulunan iki milden birinde olan hareketi diğerine iletmekte veya iletilen hareketi kesmekte kullanılan makine elemanıdır. Otomotiv sanayinde ise kavrama motor ile vites kutusu irtibatını sağlamakta kullanılır. Bazı durumlarda hareketin artırılması ya da azaltılması ile motor-güç aktarma organları bağlantısının sürekli olarak kesilmesinde de kullanılmaktadır.
Taşıtlarda kullanılacak kavramanın tipi
· taşıt motorunun üreteceği güce,
iletilecek tork miktarına,
taşıtın kapasitesine,
vites kutusunun durumuna,
uygun olarak seçilir.
Kavramalar;
sarsıntısız tatlı bir kavrama sağlamalı,
ani kavramalarda oluşan yüksek enerjiyi kolayca absorbe edebilmeli,
kavramış durumda kaymamalı,
tüm çalışma şartlarında yüksek sürtünme katsayısına sahip olmalı,
krank milindeki burulma titreşimlerini vites kutusuna iletmemeli,
vites değişimlerindeki farklı yüklere kolayca uyum sağlayabilmelidir.
Kavramalardan beklenen bu özelliklerin optimizasyonu sonucu genel taşıt performansı artacağı gibi ciddi bir yakıt tasarrufu da sağlanabilmektedir.
Klasik (mekanik), hidrolik ve elektromanyetik kavramalarda, elektronik donanımlı olarak tasarlanmaktadırlar.
Her kavrama sisteminin kendine has kısıtlamaları vardır. Dolayısıyla kullanılan elektronik kontrol sistemleri belirli kısıtlamaları ortadan kaldırmaya yöneliktir. Başka bir ifadeyle mevcut sistemlerdeki problemleri gidermeye yöneliktir.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir