Elektrikli tahrik sistemleri kullanan araçlarda hızlanma, yavaşlama, yokuş çıkma ve inme

Elektrikli tahrik sistemleri kullanan Elektrikli Araçlarda (EV) ve Hibrit Elektrikli Araçlarda (HEV) araç hızlanırken, düz yolda veya yokuş yukarı çıkarken elektrik motoru, güç sağlayan ünite çalışır ve mekanik enerji üreterek tekerlekleri çevirir, araç yavaşlarken veya yokuş aşağı giderken aynı motor, jeneratör olarak çalışır ve bir yandan fren momenti üretirken aynı zamanda tekerleklerden aldığı mekanik enerjiyi elektrik enerjisine çevirerek aküde depo eder. Böylece enerji geri kazanımlı yüksek verimli bir çalışma elde edilir. Bu durum yalnızca yakıt tasarrufu sağlamaz, aynı zamanda karma elektrikli araçların atmosfere saldığı atıkları da önemli ölçüde azaltır. Bilindiği üzere tam/full elektrikli araçlar da zaten egzoz gazı salınımı sıfırdır. 
Kaynak: R. Nejat Tuncay ve Özgür Üstün’ün yazmış olduğu “Otomotiv Elektroniğindeki Gelişmeler” konulu makalesinden derlenmiştir (Derleme Tarihi: 18/05/2011).

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir