Atölyedeki verimliliği sağlamada teknik metot etüdü ve zaman etüdü

 

Otomotiv endüstrisindeki gelişmeler taşıtları, insan hayatının vazgeçilmez bir parçası haline
getirmiştir. Otomobiller 1500 kilometreden itibaren oto bakım atölyelerine, servislere girmeye başlarlar. Bir otomobil için her 10.000 kilometrede periyodik bakım yaptırmak onun düzenli çalışmasındaki temel faktördür. Çağımızda teknoloji hızla gelişmekte ve zaman ekonomisi her geçen gün önemini arttırmaktadır. Araç sahibi insanlar, araçlarının periyodik bakım işlemlerinin optimum kısa sürede yapılmasını beklemektedirler. Atölye yönetiminde üzerinde en çok araştırılan konu, işlerin daha kolay, daha düşük maliyette ve daha kısa sürede nasıl yapılabileceği konusudur. Özellikle oto bakım atölyeleri, günümüzde giderek güçleşen rekabet ortamında varlığını sürdürebilmek, başarılı olabilmek için verimli olmak zorundadırlar. Atölyedeki bu verimliliği sağlamada en önemli teknik metot etüdü ve zaman etüdü’dür. 
Gerek araçların tasarımının ve üretiminin yapıldığı fabrikalarda, gerekse araçların bakım – onarım – ayar işlerinin yapıldığı oto bakım atölyelerinde çalışan insanlar, işin yapılma zamanı (Standart Zaman)’nın bilinmemesinden kaynaklanan iş yüklenmeleri, insan – makina – çevre uyumsuzluklarından dolayı işte aksamalar, işe isteksizlikten dolayı yavaş çalışmak gibi problemlerle karşı karşıya bulunmaktadırlar. Bu tür problemlerin çözülmesinde Ergonomi biliminden faydalanılmıştır. A.B.D.’de Ergonomi uzmanlarının %80’i ürün ve çalışma yeri tasarımında, %20’si süre tasarımında çalışmaktadır.
Kaynak: Selami Sağıroğlu’nun “Otomotiv Bakım Atelyelerinde Uygulamalı Metot Etüdü, Zaman Etüdü ve Islah İmkanları Üzerinde Bir Araştırma” (10. Uluslararası Yanma Sempozyumu, Sakarya, 9-10 Ekim 2008) konulu makalesinden derlenmiştir.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir