Aracınız kışa hazır mı? Hazır değilse mutlaka bu yazıyı okuyun!

İstatistiklere göre kışın hem trafik kazaları hem de yolda kalma oranları artmaktadır. Sürücüler, araçlarını kışa uygun hale getirirse bu oranlarda da azalmalar görülür. Yurdumuzun birçok bölgesinde kış yüzünü göstermeye başladı. Artık aracın kontrollerini geciktirerek ve riskinizi büyütmemelisiniz!

Bu hazırlıklar bağlamında yapılması gerekenlerin başında; öncelikle diş derinliği uygun olan kış lastiği kullanımıdır. Radyatördeki suyun donmasını engellemek için motor suyunuza antifiriz eklemeyi unutmayın. Kış aylarında araçlar daha fazla elektrik sarf eder. Başta buji kabloları kontrol edilmeli ve ardında da akü kutup başları gres yağı ile silinmelidir. V kayışı gerginliği kontrol edilmelidir. Hava, yağ ve yakıt filtrelerinin bakımlı olup olmadığı kontrol edilmelidir. Sileceklerin iyi çalışıp çalışmadığını kontrol edilmeli ve silecek suyunu eksikse tamamlanmalıdır. Ayrıca su fışkırtma fıskiyelerinin ucunun açık olduğundan emin olunmalıdır. Dona maruz kalmış araç camlarına sıcak su dökülmemelidir. Bu durum camların çatlamasına sebep olabilir. Motor yağı kontrol edilmelidir. Isıtma, havalandırma ve klimatizasyon sisteminin performansı kontrol edilmelidir. Gerekirse klimanın polen filtresi değiştirilmelidir. Karbüratörlü araçlarda, gerek varsa karbüratör bakımları da yaptırılmalıdır.

Araçta bulundurulması gereken ekipmanlar:

Sürücüler her türlü olumsuz durumda sorunlarını halletmesi için gerekli ekipmanları araçlarında bulundurmalıdır. En başta karlı ve buzlu yollar için kar/kış zinciri gerekli. Takoz ve çekme halatı da hayat kurtaran ekipmanlardan. Yedek lastik, takviye akü kablosu ve ilk yardım seti de vazgeçilmezlerden olmalı. Ayrıca el feneri, reflektör, yangın söndürme tüpü, kriko, battaniye, eldiven ve bir miktar içme suyu araçta bulundurulmalıdır.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir