Toyota Mirai Teknolojisi Otobüslerde Kullanılıyor

Toyota, Mirai adını verdiği hidrojen yakıt hücreli otomobilin ardından geliştirdiği bu teknolojiyi şimdi de otobüslerde kullanmaya başladı. Toyota’nın Hino ile birlikte ürettiği otobüsler Japonya’da Toyota City-Oiden hattında test amaçlı çalışmaya başladı. Toyota otobüsün yakıt hücresi sistemini, Hino ise hibrit teknolojisine sahip otobüsün şasi dahil olmak üzere karoseri üretimini üstlendi. Yeni yakıt hücreli otobüste sekiz adet 480 lt’lik yüksek basınçlı hidrojen tankı, 2 adet yakıt hücresi ünitesi ve 2 motor yer alıyor. Toyota’nın Hino ile birlikte ürettiği çevreyi kirletmeyen otobüsün en önemli özelliklerinden biri ise, acil durumlarda binalara veya tesislere elektrik sağlayabiliyor olması.

Toyota ve Hino tarafından üretilen hidrojen yakıt hücreli otobüsün testleri halka açık yollarda sürecek. Gerçekleşecek testler sonucunda fizibilitesi yapılacak ve verimliliği ölçümlenecek. Toplanan veriler Ar&Ge çalışmalarına katkı sağlayacak.

Bununla birlikte yakıt deposunun dolumu yaklaşık 10 dakika süren otobüsün, klima gibi elektronik aksamları işlevsel iken 150 km. yol katedebiliyor.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir