Lastik Adam Bibendum’dan seyahate çıkacaklara ipuçları
Michelin’in ‘Lastik Adam’ı Bibendum, tatile çıkmaya hazırlananlar için ipuçları veriyor. Kendi aracıyla tatil yoluna çıkacak olanların, lastiklerini kontrol etmesi, daha güvenli ve huzurlu bir tatil için olmazsa olmaz kriterler arasında yer alıyor. Lastik Adam, ‘güvenli tatil’in ipuçlarını sürücülere 8 adımda aktarıyor.
1. Erken davranın
Yola çıkmadan bir hafta veya en azından birkaç gün önce lastiklerinizi kontrol edin. Böylece aşınma, hava sızıntısı veya patlak gibi bazı sorunları fark eder, onaracak zamanınız olur.
2. Aşınmaya dikkat edin
Aşınma belirtilerini gözle kontrol edin, lastiklere dokunun, dişölçerle kontrol edin ya da aşınma göstergesine bakın. Lastik üzerinde birkaç noktada kontrol yapın. Aşınma belirtileri; kesik, balon ve düzleşen noktaları içerir.
3. Çözmesi için uzman çağırın
Eğer düzensiz aşınma veya aynı dingil üzerindeki iki lastik arasında aşınma farklılığı fark ederseniz, bir lastik uzmanına başvurun. Eğer lastikleriniz yasal veya teknik aşınma sınırına ulaşmışsa çıkarılıp değiştirilmeleri gerekecektir.
4. Basıncı kontrol edin
Hava basınç kontrolleri şarttır. Eğer lastikleriniz aracınızın kullanma kılavuzunda belirtilen doğru basınç değerinde değilse aracınız farklı davranacağından kazalara neden olabilir. Bu yüzden bir basınçölçer alın ve işe koyulun.
5. Durumunuzu kontrol edin
Doğru basınç, lastiklerinize daha fazla güvenlik, daha uzun bir kilometre ömrü ve optimum yakıt tüketimi sağlar. Eğer lastiklerinizin basıncı doğru basınç değerinin 7 PSI altındaysa, bu durum lastiğinizin ömrünü 8 bin km düşürebilir. Eğer lastikleriniz doğru basıncın 15 PSI altındaysa lastiğinizin patlaması, bozuk yol tutuş ve ıslak yolda uzun fren mesafesi nedeniyle kaza yapma riskiniz artar.
6. Düşük basıncın neden olduğu riskleri bilin
Düşük havalı lastikler, anormal sıcaklık artışlarına neden olabilir ve ani lastik patlamasına ya da başka türlü geri dönüşü olmayan hasarlara yol açabilir. Yetersiz basınç, ıslak yolda kayma riskini de ciddi biçimde artırır. Kısacası güvenli değildir.
7. Basıncı lastikler soğukken kontrol edin
Basıncı kontrol etmek için en iyi zaman lastiklerin soğuk olduğu zamandır. Eğer bu mümkün değilse, tavsiye edilen basınç değerine 4 PSI ilave edin. Basınç sıcaklıkla arttığından, sıcak bir lastiğin havası asla düşürülmemelidir. Unutmayın, daima aracınızın kullanma kılavuzunda tavsiye edilen basınç değerlerini uygulayın.
8. Çare yerine önlemi tercih edin
Konu lastikleriniz olduğunda hiçbir şey şansa bırakılmamalıdır. Bu yüzden, bir daha lastiklerinizi değiştirmeniz gerektiğinde en çok neyin önemli olduğunu düşünün: Güvenlik, uzun ömürlülük ve enerji tasarrufu. Bu üç kilit alanda mükemmel bir performans dengesi sunan lastikler mevcut.