Lastik Adam Bibendum’dan seyahate çıkacaklara ipuçları

Michelin’in ‘Lastik Adam’ı Bibendum, tatile çıkmaya hazırlananlar için ipuçları veriyor. Kendi aracıyla tatil yoluna çıkacak olanların, lastiklerini kontrol etmesi, daha güvenli ve huzurlu bir tatil için olmazsa olmaz kriterler arasında yer alıyor. Lastik Adam, ‘güvenli tatil’in ipuçlarını sürücülere 8 adımda aktarıyor.

1. Erken davranın

Yola çıkmadan bir hafta veya en azından birkaç gün önce lastiklerinizi kontrol edin. Böylece aşınma, hava sızıntısı veya patlak gibi bazı sorunları fark eder, onaracak zamanınız olur.

2. Aşınmaya dikkat edin

Aşınma belirtilerini gözle kontrol edin, lastiklere dokunun, dişölçerle kontrol edin ya da aşınma göstergesine bakın. Lastik üzerinde birkaç noktada kontrol yapın. Aşınma belirtileri; kesik, balon ve düzleşen noktaları içerir.

3. Çözmesi için uzman çağırın

Eğer düzensiz aşınma veya aynı dingil üzerindeki iki lastik arasında aşınma farklılığı fark ederseniz, bir lastik uzmanına başvurun. Eğer lastikleriniz yasal veya teknik aşınma sınırına ulaşmışsa çıkarılıp değiştirilmeleri gerekecektir.

4. Basıncı kontrol edin

Hava basınç kontrolleri şarttır. Eğer lastikleriniz aracınızın kullanma kılavuzunda belirtilen doğru basınç değerinde değilse aracınız farklı davranacağından kazalara neden olabilir. Bu yüzden bir basınçölçer alın ve işe koyulun.

5. Durumunuzu kontrol edin

Doğru basınç, lastiklerinize daha fazla güvenlik, daha uzun bir kilometre ömrü ve optimum yakıt tüketimi sağlar. Eğer lastiklerinizin basıncı doğru basınç değerinin 7 PSI altındaysa, bu durum lastiğinizin ömrünü 8 bin km düşürebilir. Eğer lastikleriniz doğru basıncın 15 PSI altındaysa lastiğinizin patlaması, bozuk yol tutuş ve ıslak yolda uzun fren mesafesi nedeniyle kaza yapma riskiniz artar.

6. Düşük basıncın neden olduğu riskleri bilin

Düşük havalı lastikler, anormal sıcaklık artışlarına neden olabilir ve ani lastik patlamasına ya da başka türlü geri dönüşü olmayan hasarlara yol açabilir. Yetersiz basınç, ıslak yolda kayma riskini de ciddi biçimde artırır. Kısacası güvenli değildir.

7. Basıncı lastikler soğukken kontrol edin

Basıncı kontrol etmek için en iyi zaman lastiklerin soğuk olduğu zamandır. Eğer bu mümkün değilse, tavsiye edilen basınç değerine 4 PSI ilave edin. Basınç sıcaklıkla arttığından, sıcak bir lastiğin havası asla düşürülmemelidir. Unutmayın, daima aracınızın kullanma kılavuzunda tavsiye edilen basınç değerlerini uygulayın.

8. Çare yerine önlemi tercih edin

Konu lastikleriniz olduğunda hiçbir şey şansa bırakılmamalıdır. Bu yüzden, bir daha lastiklerinizi değiştirmeniz gerektiğinde en çok neyin önemli olduğunu düşünün: Güvenlik, uzun ömürlülük ve enerji tasarrufu. Bu üç kilit alanda mükemmel bir performans dengesi sunan lastikler mevcut.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir