Çevreci otomobile daha az vergi

Cari açık merkezli teşvik yasası hazırladıklarını söyleyen Bakan Ergün, yakın zamanda az yakan yeni araçlara daha düşük vergi uygulanacağı müjdesini verdi.

Mehmet Nayır’ın haberi

Türkiye yerli otomotive hazırlanırken Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’den otomobil vergi sistemine ilişkin özel açıklamalar geldi. Ergün, Türkiye’de çok yakan ve çevreyi kirleten eski otolardan düşük, yeni model ve çevreyi az kirleten araçlardan yüksek vergi tahsil edildiğini belirterek, bunun tam tersi olması gerektiğini söyledi. Yakın zamanda az yakan yeni araçlara daha düşük vergi uygulanacağını söyledi.

Türkiye’de motorlu araçlara ilişkin vergi sisteminin tersine çalıştığını anlatan Ergün, “Eski araçlar, çok yakanlar, çevreyi çok kirletenler düşük vergi ödüyor. Yeni model araçlar, az yakan, az kirletenler yüksek vergi ödüyor. Sistem tersine işliyor. Bunu düzelteceğimiz bir sisteme doğru gidiyoruz” dedi.

Ergün, düşündüğü sistemi şöyle anlattı: “Eski model motorlu araçların trafikten çekilmesini teşvik edeceğiz. Trafikten çekilirken hem havuç hem sopa olacak. İşin havucu şu: ‘Bunları bırakın yeni otomobil alırken size şu kadar ilave teşvik verelim’ diyeceğiz. Sopası ise ‘Eski kullanırsan şu kadar vergi ödeyeceksin. Teşvik mi istiyorsun yük mü?’ sorusu olacak.”

YERLİ OTOYA MESAJ

Türkiye’de 20 yaş üzeri 4-5 milyon otomobil olmasına rağmen, 0-5 yaş arası 3 milyondan fazla otomobil olduğunu anlatan Ergün, yerli otomobil için fizibilite çalışmalarına bu bakışın eklenmesini istedi. Yeni teşvik yasasının cari açık odaklı olacağını anlatan Ergün, şu bilgiyi verdi: “Teşvik modeli gözden geçiriliyor. Mevcut modelin merkezinde ‘Bölgesel ve sektörel açıdan yatırım olsun, istihdam olsun’ bakışı vardı. Arzu edilen sonuçlar alındı. Şimdi yeni bir aşamaya geçiyoruz. Bu modelin merkezinde cari açığın önlenmesi ve ileri teknolojinin desteklenmesi olacak.”

‘Geciktiriyoruz ama bu yaklaşıma geldik’

Ergün, bu sistemi geciktirme sebeplerini ise orta sınıfın araç sahibi olma isteğine bağladıklarını belirterek, “Eski araçları 2., 3. el olarak ilk defa düşük gelirliler alıyor. O aracı köyünde, kasabasında kullanıyor. Eğer biz buna bugün yüksek vergi getirirsek adam araba sahibi olamaz. Ama vergi reformu kapsamında, çevreyi kirleten eski model araca ekstra vergi yaklaşımına geldik” diye konuştu.

Sabah

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir