Yaşlı sürücüler neden orta şeritten gider?

Leeds Üniversitesi’nden İngiliz araştırmacılar, 60 yaş üstü yaşlı sürücülerin neden yolun ortasından gitmeyi tercih ettiği ortaya çıkardı.

İngiliz araştırmacılar, yaşlı sürücülerin kendilerini güvende hissetmedikleri için yolun ortasından gitmeyi tercih ettiklerini ileri sürdü.

Leeds Üniversitesi’nden araştırmacılar, araba kullanma simülatörü yardımıyla 60 yaş üstü sürücüler ile yaşları 18-40 arasında değişen sürücülerin motor becerilerini karşılaştırdı.

Araştırma, yaşlı sürücülerin şerit ihlali yaparak yolun ortasından gitmeyi tercih ettiklerini ve ancak hızlanmak zorunda kaldıklarında kolaylarına gelen şeride geçtiklerini gösterdi.

18-40 yaş arası sürücülerin ise yaşlılara oranla daha kolay risk aldığı ortaya çıktı.

Araştırmayı yöneten Dr. Richard Wilkie, motor becerilerinin zaman içinde zayıfladığını ve insanların hareketlerinde daha yavaş ve kararsız hale geldiğini belirtti.

Wilkie, “Beynimiz, bu durumla başa çıkmakta güçlük çektiği için daha az riskli seçeneklere yoğunlaşıyor. Bu nedenle yaşlı sürücüler, sağ ya da sol şeritten gitmek yerine yolun ortasından gitmeyi tercih ediyor” dedi.

Eğilimin başka alanlarda da söz konusu olup olmadığını kontrol etmek isteyen araştırmacılar, bir başka deneyde katılımcılardan tablet bilgisayarda belirli bir rotayı parmaklarıyla takip etmelerini istedi. Bu deneyde de 60 yaş üstü denekler, yolun ortasını tercih ederken, diğer katılımcılar sağ ya da sol şeritleri izledi.

“Journal of Experimental Psychology: Human Perception and Performance” adlı dergide yayımlanan çalışma, orta yol eğiliminin sadece trafikle ilgili olmadığını, beynin zayıflayan motor becerilerle başa çıkmak için kullandığı bir strateji olduğunu ortaya çıkardı.

AA, Haber7 (derlenmiştir).

 

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir