Üç Silindirli Bir Motorda Silindir Deaktivasyon Mümkün Müdür?

Bu soru nereden çıktı derseniz hemen sadede geleyim. Malum 3 silindirli 1.0-litre Ford EcoBoost motor.

Yabancısı olmadığımız bir mühendislik harikası…

Avrupa ’da 10 modelin kalbi olan 1.0-litre EcoBoost motor, 2014 yılında satılan tüm Ford modellerinin beşte birinde ve her beş Fiesta’nın ikisine can verdi…

Türkiye’de Fiesta ve B-MAX modelleri ile satılan 1.0-litre EcoBoost motorun modele göre 100, 125 veya 140 PS güç seviyeleri sunduğunu hatırlatalım.

EcoBoost motor ile güçlendirilen araçlarda; sürüş, performans, ekonomi, verimlilik ve teknoloji anlamında yeni bir dönem başlamış oldu. Ford şu anda, daha ileri seviyede verimlilik için silindir deaktivasyon (cylinder deactivation – Silindirlerin Devre Dışı Bırakılması) sistemleri üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Bu çalışmalarla düşük motor devirlerinde 666 cm3’lük iki silindirli mod (twin-cylinder mode) ile mevcut duruma göre yüzde 4 ile 6’ya varan yakıt ekonomisi hedeflenmektedir.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

3 Cevaplar

  1. Alperen Şahin dedi ki:

    Yeni bir şey daha öğrenmiş olduk. Sağ olun

  2. Ecevit Çalımbay dedi ki:

    Hımm bunu bilmiyordum öğrendiğim iyi oldu

  3. Ecevit Çalımbay dedi ki:

    Hımm bunu bilmiyordum öğrendiğim iyi oldu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir