ASM şanzıman ve hakkında merak edilenler?

ASM şanzıman: ASM, elektronik vites değiştirme teknolojisine sahip, hem manüel hem de otomatik vitesli kullanım imkanlarını bir arada sunan yeni nesil otomatikleştirilmiş manüel bir şanzımandır.
ASM: Diğer İngilizce adlandırmalarıyla; EST (Electronic Shift Technology), 'intelligent' manual gearbox with an automated mode olarak yazılabilir. Türkçeye  “Geliştirilmiş Manüel Şanzıman” olarak kazandırılabilir ve bir yarı otomatik vites kutusudur. Vites kutusu iki seçenek sunabilmektedir. Sürücü; otomatik  'Auto Shift Mode' (ASM) ve manüel 'Select Shift Mode' (SSM) mod arasında seçim yapabilmektedir. Geliştirilmiş düz şanzımanın en güzel yanı size istediğiniz an tam bir manüel sürüş ile akıllı ve tepki veren bir otomatikleştirilmiş konum arasında sadece vites kolunun yana itilmesiyle tam fonksiyonel bir manüel sürüş ile akıllı ve tepki veren bir otomatikleştirilmiş konum arasında seçim şansı sunması. Basacak bir debriyaj pedalı olmadığı için arabanızı stop ettirmek ya da gürültülü bir şekilde vitese geçirmek gibi bir derdiniz yok. Ancak yokuşlarda aracı kaldırmak için el freni kullanılması gerekmektedir.
ASM’li araçları yokuşta kaldırırken ne yapılmalıdır? Aracı yokuşlarda kaldırmak için el freni kullanılmalıdır.

ASM’li araçta vites değişiklikleri nasıl hissedilir? Geçişler oldukça yumuşak, ancak tam otomatik vitesli bir araca göre ASM’nin vites geçişleri daha belirgindir. Bu anlamda ASM tipi şanzımanların daha çok manüel şanzımana benzediğini söyleyebiliriz.

ASM’li şanzımanda manüel ve “auto” kullanım seçenekleri arasında seçim yaparken aracı durdurmak gerekir mi? Aracın durdurulmasına gerek yoktur. Araç hareket halinde iken vites kolu sola çekilerek manüel ya da otomatik kullanım seçilebilir.

ASM’li şanzımanın “auto” kullanımını seçmek aracın performansını ya da yakıt tüketimini nasıl etkiler? Geleneksel otomatik şanzımanların aksine ASM’lerde yakıt tüketiminde artış ve performansta bir azalma olmuyor.

ASM’li şanzımanın “manüel” kullanımında motor devrini aşırı arttırmak mümkün müdür? Hayır. Çünkü gelişmiş motor elektronik sistemi sayesinde birçok veri izlenerek motorun korunması sağlanıyor.

 

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir