Araçlara akü montaj edilirken hangi kriterler göz önüne alınır?

Araçtaki akünün monte edildiği yer veya bölüm, akünün çalışma şartlarını oldukça etkilemektedir. Araç akülerinin en uygun yere yerleştirilmesi için bazı kriterlerin sağlanması gerekir. Bunlar; Servis ve bakım işlemleri için rahatça ulaşıla­bilir olmalı, Seyir esnasında fazla ısınmaya ve soğumaya karşı korunmalı, Nemden, yağdan, yakıttan ve mekanik her­hangi bir etkiden korunmalı, Çarpışma esnasında araç yolcularını, aküden fışkıracak gazdan ve sızacak asitten korunabileceği bir montaj yeri seçilmelidir. Konstrüksiyon açısından motora çok yakın veya güçlü ısı yayan ünitelerin yakınına yerleştirilen akülerin ömürleri, yüksek ısıdan olumsuz etkilenir. Artı plakaların korozyona uğraması, su tüketimi ve kendi kendine deşarj artar. Bu tür etkenlerden korunması için akü kasaları, çeşitli plastik maddelerden üretilmektedir. Bunun dışında yüksek sıcaklıklara maruz kalacak akü­ler ise, özel bir koruyucu manşetle korunmaktadır. Bu tür sanıldığı gibi kışın soğuktan koruma önle­mi değildir.
Şayet akü araç içinde ya da bagajda uygun bir yere monte edilecekse şu konulara dikkat edilmelidir. Akü araç içinde bir yere monte edilmiş ise ıslak akülerde, yatma açısı optime edilmiş aküler yerleştirilir veya sızdırmaz AGM tipi aküler (Absorbent Glass Mat Battery – Elektrolitleri mikro cam elyafı içinde bulunan aküler), kul­lanılır. Aynı şekilde araç içerisindeki akülerde de daima gaz tahliye hortumu mevcuttur. Şayet araç devrildiğinde tavanı üzerinde kalırsa, akü asidi sızabilir. Araç içindekilerin yaralanma tehlikesi söz konusu olabilir. Devrilme açısı optimize edilmiş veya sızdırmaz tip aküler sayesinde asit zararlarına karşı risk faktörü en aza indirilmiştir. Önemli olan, değiştirme sırasında bu özellik­lere dikkat edilmesidir. Bu orijinal akü parçalarında verilmiştir. Gaz tahliye borusunun tekrar aküdeki merke­zi tahliye çıkışına sokulması unutulmamalıdır.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir