2008 model Jeep Wrangler Rubicon’un arazi performansının değerlendirir misiniz?

Değerli Okuyucum,
Büyük boyutlarına ve haşmetine rağmen Wrangler’ın iç mekanı öyle büyük bir genişlik hissine sahip değil. İyi düzeyde başarılı darbe emişine sahip olan Jeep Wrangler Rubicon gerçekten rakipsiz. Engelleri aşmak çocuk oyuncağı ve bu sırada en küçük bir zorlanma dahi yaşanmıyor. Rubicon versiyonuna özel, daha kısa oranlı ve heavy-duty olarak anılan yüksek dayanımlı Rock-Trac transfer kutusu sayesinde arazide ilerleme kabiliyeti arttırılıyor. Zorlu koşullardaki başarının arkasındaki aktörlerden bir diğeri de, 2.8 litrelik dizel motor. Jeep’in sivil bir Wrangler modeline uyguladığı ilk dizel motor olan 4 silindirli ünite, ağır kütleyi hem 177 HP’lik gücü hem de 410 Nm’lik torkuyla destekliyor. Bu kadar yüksek torku 2000-2600 d/d aralığında üretiyor oluşu, arazi sürüşleri için oldukça yararlı. Bunun yanında, motorun 5 oranlı otomatik şanzımanla birlikteliği konfora da katkı sağlıyor. Fakat şanzımanın yakıt tüketimini ve motorun yüksek homurtularını azaltmak için overdrive fonksiyonuna çabuk geçiyor oluşu, akıcılık hissini azaltıyor. Jeep, Wrangler’ın en maceracı versiyonuna, Batı Amerika’nın en meşhur macera rotalarından biri olan Rubicon adını uygun görmüş. 35 km’den biraz uzun olan bu rota, gerçekten tehlikeli ve acemi sürücülere pek uygun değil. Araçların rahatlıkla kırılabileceği zorlu geçişleriyle ünlü Rubicon Rotası’nın bir kısmı, Jeep mühendislerince test parkuru olarak da kullanılıyor. Hal böyle olunca, bu en zorlu parkurun adını taşıyan Wrangler’ın de özel olarak donatılması gerekmiş. 2,72 yerine 4,0’lık değerle oranlandırılmış transfer kutusu, ayrıca çok daha zorlu koşullara göğüs gerecek şekilde güçlendirilmiş. Gerektiğinde elektrikli olarak yerinden çıkartılabilen viraj demiri ve kilitlenebilen diferansiyeller de, Rubicon’un diğer uzmanlık donanımları.
Tasarımın ve boyutların heybetinin, trafikte büyük üstünlük sağlaması kötü görüş açıları gibi zayıflıkları giderirken, yüksek yapısı ve kaba tasarımı Wrangler’ın aerodinamik direnç katsayısını 0,49 CW düzeyine çıkarıyor.

Abdullah Çalışır

1977 yılında Eskişehir de doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Eskişehir de tamamladı. 1996 yılında Eskişehir Anadolu Teknik Lisesi Uçak Motorları bölümünden mezun oldu. 1997 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesinde Otomotiv Anabilim Dalında lisans eğitimine başladı ve 2001 yılında mezun oldu. 2002-2005 yılları arasında Marmara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Eğitimi Anabilim Dalında ‘Buji Ateşlemeli Motorlarda Sıkıştırma Ve Yanma Periyotlarının Analizi' konulu tez çalışmasıyla yüksek lisansını tamamladı. Aynı zamanda İzzet Çakan Gemi Makineleri ve Malzemeleri İmalat Ve Pazarlama Ltd. Şti'de Kalite ve İmalat Müdürlüğü, Mercedes-Benz Türk AŞ. ve Volkswagen Otomotiv Yetkili Bayilerinde 2. El Satış Müdürlüğü yaptı. Akademi Marmara Sürücü Kursu'nda Kurucu ve Müdürlük görevi, Marsan Uluslararası Taşımacılık, Otomotiv, Makine Tah. San. Ve Tic. Ltd. Şirketinde Şirket Müdürlüğü görevi yaptı. Otomotiv sektörüyle ilgili ulusal ve uluslararası sempozyumlara katılmış olup çeşitli makale çalışmaları bulunmaktadır. Bütün bu çalışmaları sırasında 20 yıldır ailesine ait olan otomotiv firmasında profesyonel olarak her marka araçta 2.El araç piyasa analizi, ekspertizliği ve alım-satım işleri yaptı. Halen ülkemizin en önemli ve değerli otomotiv distribütör markasında eğitim sorumlusu olarak görev yapmaktadır. Evli ve 1 çocuk babası olan Çalışır İngilizce bilmektedir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir