2007 model dizel motorlu Grand Vitara ile Hyundai Tucsonun kıyaslanması

2007 model Suzuki Grand Vitara 1.9 5K Dizel: Aerodinamik yapısı ve modern tasarımıyla Grand Dizel, dışarıdan bakanlara kendini sevdiriyor. Common rail teknolojisiyle üretilmiş, 3750 d/dde 129 HP (95 kW/3750 d/d) güç, 2000 d/dde 300 Nm tork üreten ve düşük yakıt tüketen 1.9 L DDiS dizel motoruyla Grand Vitara, sürüş zevkine güç katıyor.
Şasi ile araç gövdesini tamamen birleştiren Monocoque yapısı, bağımsız ve çok bağlantılı MacPerson süspansiyon sistemi, ABS, EDB, ESP, LSD, 6 hava yastığı ve gergili ön emniyet kemerleri sayesinde Grand Vitara, sağlamlığı ve güvenliği kalıcı hale getiriyor. Ön ve arka tekerlekler arasındaki 47/53’lük güç dağılımıyla kusursuz ve sessiz bir sürüş performansı sunan 4H; çamurlu, karlı ve bozuk yollarda tekerleklere eşit dağılım yaparak çekiş gücünü arttıran 4H Lock ve vites aktarım oranını yaklaşık 2 kat arttırarak, kavramanın en zor olduğu yol koşullarında bile tam hakimiyet sağlayan 4L Lock konumuyla Grand Vitara, gerçek bir 4×4’ün tüm olanaklarından yararlanmanızı sağlıyor.
Önde bağımsız MacPherson, arkada çok bağlantılı bağımsız süspansiyon sistemi, önde hava soğutmalı diskli fren ve arkada kampana frene sahip olan Vitara, 5 ileri manüel şanzımanla 100 km’de şehir içinde 9.4 litre ve şehir dışında 6.7 litrelik yakıt tüketimine sahip. Birleşik yakıt tüketimi değeri ise 7.7 litredir. Aracın 0-100 km/h hızlanması 13.2 saniye, sürücü hariç aracın ağırlığı 1660 kg ve maksimum gösterge hızı 168 km/sdir. Euro 3 normlu motorun ortalama 205 gr/km CO2 emisyonu ürettiğini belirtmekte de yarar var. 66 litrelik yakıt deposu kapasitesi, 225/65R17 lastikler, 29° yaklaşma açısı ve 27° ayrılma (uzaklaşma) açısında aracın diğer karakteristik özelliklerinden bazıları.
Vitaranın standart donanımında; 4 ayrı çekiş modu (4H + 4H LOCK + 4L LOCK + N), merkezi diferansiyel LSD (limited-slip differential), cruise control, hidrolik direksiyon, elektrikli camlar, uzaktan kumandalı merkezi kilitleme, akıllı anahtar (anahtarsız çalıştırma), otomatik klima, polen filtresi, konsol içi 6’lı CD changer + MP3 + hıza duyarlı ses kontrolü + direksiyondan kumandalı ses sistemi, saat + dış sıcaklık göstergesi + anlık yakıt tüketim göstergeli bilgi ekranı, far açık uyarısı, emniyet kemeri uyarısı, kapı açık uyarısı, deri kaplamalı – yükseklik ayarlı – 3 kollu direksiyon simidi, gümüş ve maun görünümlü konsol kaplama, güneşlikler (aynalı ve bilet tutacaklı), güneş önleyici baskılı ön cam, gece ve gündüz görüşlü dikiz aynası, gümüş kaplama iç kapı tutamakları, bardak tutucular, şişe tutacakları, maun kaplamalı vites topuzu, deri koltuk malzemesi, ön koltuklar (sürücü tarafı: ayak dinlendirme, yükseklik ayarlı koltuk; sürücü ve yolcu tarafı: ayrılabilir kafalıklar, koltuk arkası cebi, koltuk ısıtıcısı), arka koltuklar (60:40 bölünerek katlanabilir, ayrılabilir kafalıklar), baş üstü tutamakları, kol dinlendirme (ön koltuklar arası konsolda, arka koltukların ortasında), suni deri giydirilmiş ön ve arka kapı kaplamaları, çakmak ve taşınabilir kül tablası, harita cepleri, bagaj bölümü kancaları, 12 V aksesuar soketleri, otomatik far yükseklik ayarı, ön ve arka sis farları, UV filtreli camlar, dış dikiz aynaları (gövde rengi, elektrikli, ısıtmalı), arka cam buğu çözücü, gövde rengi ön ve arka tamponlar, tavan rayları, sun roof, gövde rengi dış kapı tutamakları, alüminyum alaşım jantlar, “SUZUKI” logolu stepne kapağı, SRS ön, yan ve perde hava yastıkları, ABS ve EBD, ESP (elektronik stabilizasyon programı) çekiş ve denge kontrol sistemli, fren destek sistemi, ayak korumaya yönelik dizaynlı fren pedalı, ön emniyet kemerleri (3-noktalı ELR tipi, yükseklik ayarlı, ön gergili, kuvvet limitli), arka emniyet kemerleri (3-noktalı ELR tipi), Isofix çocuk koltuğu bağlama noktaları, çocuk koltuğu kayış bağlama noktaları, çocuk kilitli arka kapılar, immobiliser, yüksek konumlanmış stop lambası ve yan darbe koruyucu barlar bulunmaktadır.
2007 model Hyundai Tucson 2.0 CRDi: Tucson, her türlü arazi şartına meydan okuyan etkileyici performansını, şehirde sunduğu konfor, estetik ve sürüş keyfiyle taçlandıran bir araç. Tucsonun kaputunun altında; 2.0 litrelik (1991 cc), common rail direkt enjeksiyonlu, turbo intercoolerlu, 16 supaplı,  SOHC, 4 silindirli, 4000 d/dde 112 PS (83 kW) güç, 1800 ile 2500 d/d aralığında 250 Nm tork üreten CRDi bir motor görev yapıyor.
5 ileri manüel şanzımanla 100 km’de şehir içinde 9.2 litre ve şehir dışında 5.9 litrelik yakıt tüketimine sahip. Birleşik yakıt tüketimi değeri ise 7.1 litredir. Aracın 0-100 km/h hızlanması 13.8 saniye, sürücü hariç aracın ağırlığı 1685 kg ve maksimum gösterge hızı 168 km/sdir. Çevreciliğini ortalama 187 gr/km CO2 emisyonu ile gösteren Tucsonun, 58 litrelik yakıt deposu kapasitesi,  235 / 60 R 16 lastikleri, 28.2° yaklaşma açısı ve 31.9° ayrılma açısı da diğer özelliklerinden bazıları.
Tucson; ABS + EBD (Elektronik Kontrollü Fren Gücü Dağılımı) destekli, önde hava soğutmalı disk ve arkada katı diskli fren sistemiyle aktif emniyeti zirveye taşıyor. ESP (elektronik denge kontrol programı), tehlike anında aracı dengeli bir hale getirebilmek için tekerleklere aktarılan torku ayarlar ve fren sistemine hükmederek her bir tekerin ayrı şiddetlerde fren yapmasını sağlar.
Tucson; bel ve yükseklik ayarlı sürücü koltuğu, dijital bilgi ekranı, fasılası ayarlanabilir cam silecekleri, harita okuma lambası, içerden açılan benzin depo kapağı, ön ve arkada bardak koyma yeri, uzaktan kumandalı merkezi kilit ve alarm, elektrik kumandalı ön ve arka camlar, elektrik kumandalı ısıtmalı yan aynalar, elektronik kontrollü klima, yükseklik ayarlı hidrolik direksiyon, kapaklı makyaj aynaları, ön kapı içlerinde aydınlatma, ön kapı içlerinde cep, zaman ayarlı arka cam rezistansı, far yükseklik ayarı, 60/40 katlanabilen ve tamamen yatabilen arka koltuklar, radyo + CD + MP3 ve kasetçalarlı ses sistemi, açık kapı uyarı ışığı, bagaj içi taşıma kancaları ve file, deri döşeme paketi, hareketli orta konsol ve kol dayama, hareketli ön/arka koltuk baş dayanakları, ışığa duyarlı otomatik yanan farlar, ısıtmalı ön koltuklar, kilitli torpido gözü, otomatik hız sabitleyici (auto cruise control), ön ve arkada kol dayanağı, önde ve bagajda 2 adet 12 V elektrik soketi, üst konsolda gözlük cebi, dış çamurluk paçalıkları, elektrikli açılır tavan, alaşımlı jantlar, arka cam sileceği, bagaj kapağından ayrı açılabilen arka cam, gövde rengi dış dikiz aynaları, ön ve arka sis farları, port bagaj, ABS + EBD fren sistemi (elektronik fren güç dağılımı), 3. stop lambası, immobilizer (elektronik şifreli motor kilidi), kapı içi emniyet kirişleri, kaza anında katlanan direksiyon mili, çocuk emniyet kilidi, perde hava yastıkları, sürücü + ön yolcu ve yan hava yastıkları, arka koltuklarda emniyet kemerleri, darbe emici tamponlar, ön gerilmeli ve yükseklik ayarlı ön emniyet kemerleri, ESP (elektronik denge kontrol programı), önde bağımsız MacPherson tipi, helisel yaylar ve denge çubuğu; arkada ise çift bağlantılı helezon yaylar ve hidrolik ve teleskopik çift darbe emicili amortisörlere sahip süspansiyon sistemiyle konfor sunuyor.
Özetle: Vitara; güç, moment, hızlanma ve satın alma maliyeti açısından rakibi Tucsonu geride bırakırken; yakıt tüketimi, çevrecilik ve maksimum torkun alındığı geniş devir aralığı açısından Tucsonun gerisinde kalıyor.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir