Toyota’dan Tokyo’da Eğlence ve Teknoloji Show

Toyota, 2011 Frankfurt Motor Show’da değişen tasarım anlayışını ve bugünden yarına çevreci teknolojilerdeki öncü rolünü vurguladı. Dünyanın otomotiv lideri, Frankfurt’ta heyecan verici tasarımlarıyla daha tutkulu bir Toyota dünyasının kapılarını aralarken, tam hibrid teknolojisine sahip rakipsiz modelleri ile çevrecilik gündemine deneyim, kalite, güvenilirlik, konfor ve tasarım ile damgasını vurdu.

Tasarımda ve sürüşte tutku geri döndü: Toyota GT-86
Toyota’nın heyecanla beklenen spor otomobili GT-86 Tokyo Motor Show’da ilk kez sahne aldı. Tamamen sürücü odaklı bir tasarım ile klasik spor otomobilin eğlenceli sürüş hissini sunmayı hedefleyen GT-86, Toyota’nın 50 yıllık önden motorlu, arkadan itişli spor otomobil yaklaşımını tekrar gün yüzüne çıkarıyor. Dünyanın en kompakt dört kişilik spor otomobili ünvanına sahip olan Toyota GT-86, F1 teknolojisi baz alarak tasarlandı. 4.240 mm uzunluğa, 1.285 mm yüksekliğe ve 2570 mm dingil mesafesine sahip olan GT-86 modelinin ağırlık merkezi 460 mm gibi son derece alçak bir noktada konumlandırıldı. Bu özelliği ile optimum ağırlık ve güç dengesi sağlayan GT-86, yüksek performans sunuyor. Toyota GT-86’ın ön tarafındaki 2.0 lt boxer motor, dünyanın ilk yatay D-4S motoru olma özelliğini de taşıyor ve 200 HP güç ile 205 Nm tork sunuyor. GT-86 ismini, Toyota’nın spor otomobil üreticisi olarak ünlenmesini sağlayan 2000 GT ve yüksek sürüş keyfi konusunda ilham alınan Corolla Levin AE86 modellerinden alıyor. Tutkulu tasarımı ile spor otomobil kavramını farklı boyuta taşıyan Toyota GT-86, 2012 yazında Avrupa’da satışa sunuluyor.

Geleceğin otomobil dünyasına Toyota bakışı: Fun-Vii konsept

Toyota, Tokyo Motor Show’a Fun-Vii konsept ile damgasını vurdu. Toyota’nın “eğlenceli sürüş” felsefesinin yeni ürünü Fun-Vii (Fun Vehicle interactive internet) konsepti, interaktif internet sistemleriyle tam donanımlı bir eğlence otomobili olarak fuardaki yerini aldı. Konsept modelin tüm gövdesi ekran olarak kullanılabilirken, navigasyon bilgisi “augmented reality – artırılmış gerçeklik” yöntemiyle görüntülenebiliyor. Aracın iç ve dışı büyük kolaylıkla ve dokunmatik bir şekilde kişiselleştirilebilirken, aracın tüm fonksiyonları da akıllı telefonlar veya bir iletişim cihazından da yönlendirilebiliyor.

Geleceğin otomobilleri , geleceğin yakıt teknolojileri Yakıt teknolojilerinde

Toyota devrimini de FCV-R konsept (Fuel Cell Vehicle – Reality & Revolution) gözler önüne seriyor. 2015 yılında pazara sunulması planlanan hidrojen yakıt hücreli sedan otomobil FCV-R konsept yalnızca su buharı üreterek “0” emisyon vadediyor. 70 MPa yüksek basınçlı hidrojen tankı ile yaklaşık 700 kilometre menzile sahip olan FCV-R konsept, 4 koltuklu oturma alanı ve geniş bagajıyla dikkat çekiyor. Toyota’nın Tokyo Motor Show’da ilgi odağı bir başka otomobili, kısa mesafeli sürüşler için geliştirilen elektrikli aracı FT-EV III (Future Toyota – Electric Vehicle III). 2012 yılında piyasaya sunulacak olan FT-EV III, geleceğin ulaşım dünyasında, kısa mesafeli sürüşlerde elektriğin öne çıkacağını öngören Toyota mühendisliğinin bu segmentteki iddiasını ortaya koyuyor. Toyota, Tokyo Motor Show ile birlikte günümüz çevreci otomobillerinde en ileri hibrid şarj edilebilen hibrid otomobili, Prius Plug-in Hybrid’in üretim versiyonunu da görücüye çıkarıyor. Kısa mesafelerde elektrikli bir araç gibi hareket eden ve bir elektrik prizinden şarj edilebilen benzinli hibrid otomobil Prius Plug-in Hybrid , yeni yüksek kapasiteli lityum ion pil ile EV seyir modunda 26.4 km sürüş menziline sahip. Uzun mesafelerde ise Prius PHV, menzil kaygısı olmadan normal bir hibrid araç olarak kullanılıyor. 2012 Ocak itibariyle Japonya’da pazara sunulacak olan Prius PHV daha keyifli ve çevre bilinçli kullanımı sağlamak amacı ile “PHV Sürücü desteği paketi” olarak adlandırılan araç ve sürücüsünü internet üzerinden bilgilendirecek bir hizmeti de standart olarak veriyor. Bu hizmet ile PHV sahipleri kalan batarya gücü, şarj istasyonlarının yeri gibi bilgilere ulaşmanın yanında, Toyota bayilerine de online olarak bağlanabiliyorlar. AQUA, Toyota’nın eğlenceli araç konsepti içinde yer alan kompakt bir otomobil. Hibrid otomobilin yakıt ekonomisi faydalarını eğlenceli sürüş ve kolay kullanımla sunuyor. 3,995 mm uzunluğa ve 5 koltuğa sahip olan AQUA şık görünüm ve çevik sürüşü garantiliyor. 1.5 litrelik motoruyla AQUA aynı zamanda pazardaki en etkin hibrid sistem olarak öne çıkıyor.

Yamaha ile İşbirliği

Toyota ve Yamaha, iletişim bağlantılı yeni nesil araçların geliştirilmesi amacıyla işbirliğine gidiyor. Bu işbirliği ile Toyota ve Yamaha’nın üreteceği araçlar için kapsamlı bir bilgi altyapısı oluşturularak bu araçların ortak şarj altyapısını kullanmasının önü açılacak. Bunun yanısıra araç paylaşımına imkan verecek yeni ulaşım sistemleri kurgulanırken, bilgi teknolojileri maliyetlerinin de aşağıya çekilmesi için çalışmalar yapılacak.

Toyota, Tokyo Motor Show’dan ayrı olarak Tokyo’daki fuar merkezine yakın Mega Web Merkezi’nde, ziyaretçilerine bazı araçlarını ekranlardan test etme imkanı ve gelecek teknolojilerini deneme fırsatını da sunuyor.

Toyota’nın Tokyo Motor Show ile ilgili tüm aktivitelerini www.toyota-global.com/tokyoms2011 web sitesinden takip etmek mümkün.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir