Subaru XV Euro NCAP çarpışma testlerinden beş yıldız aldı

Subaru’nun Ocak ayında satışa sunulacak yeni modeli XV, Euro NCAP* güvenlik testlerinden beş yıldız aldı. Dört farklı darbe testi ile sınanan yeni XV üstün teknolojik donanımı sayesinde çarpışma durumunda sürücü ve yayaları maksimum oranda koruduğunu ispatladı.

Direksiyon başında sürüş keyfi, konfor ve üstün güvenlik arayan sürücülerin tüm isteklerine cevap verecek özelliklerle donatılan Subaru’nun yeni XV modeli Euro NCAP Güvenlik testlerinden alınabilecek en yüksek 5 yıldızlı notu aldı. Subaru XV, çarpışma testinde yetişkin korumada 31 puan (yüzde 86), çocuk korumada 44 puan (yüzde 90), yaya korumada 23 puan (yüzde 64) ve güvenlik desteği kategorisinde ise 6 puan (yüzde 86) toplayarak genel toplamda 5 yıldız aldı.

Euro NCAP Enstitüsü’nün belirlediği kriterlere göre bir aracın bütün bu çarpışma testlerinden en üst düzeyde sonuçlar alması ve Elektronik Araç Yol Tutuş Sistemi gibi gelişmiş güvenlik özellikleri ile donatılmış olması gerekiyor. Ebatları büyültülen perde hava yastıkları, sırta daha iyi bir koruma sağlayan yan hava yastıkları, yüzün darbe almaması için özel tasarıma sahip ön hava yastıklarının yanı sıra standart olarak sunulan sürücü diz hava yastığı sayesinde yeni XV kabinde yolcularını çepeçevre korumuş oluyor.

Aktif ve Pasif güvenliğe önem veriliyor

Subaru hem pasif hem de aktif güvenliğe önem veriyor. Yeni XV’de diğer tüm Subaru modellerinde olduğu gibi, Symmetrical AWD sistemi ve yatay yerleşimli Subaru Boxer Motor standart olarak bulunuyor. Symmetrical AWD, motor gücünü 4 tekerleğe eşit olarak dağıtarak üstün yol tutuş ve güvenlik sunarken, tüm versiyonlarda standart olarak sunulan VDC (Araç Dinamikleri Kontrol Sistemi) XV’nin performanslı kullanımlarda virajlara güvenle girmesini sağlıyor.

Yolcu kabinini tavandan kapılara, sütunlara ve zemine kadar her alanda “halka biçimindeki takviye şasileri” ile donatılan XV’nin çarpma anında güvenliği maksimuma çıkarıldı. Ön koltuk sırtlıklarına yerleştirilen “S” şeklindeki kancalar sayesinde koltukların geriye esnemesi sağlanarak, kaza sırasında sürücü ve yolcuların darbe alması yumuşatılmış oldu.

*Euro NCAP: Pazara yeni sunulan otomobillerin tasarım ve teknik yapı açısından güvenlik performanslarını, çarpışma testleri ile denetleyen, bağımsız güvenlik kuruluşu.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir