SARTRE yol treni ilk kez trafiğe açık alanda…

Şimdiye kadar ilk defa lider bir aracın arkasında otomatik olarak giden; Volvo XC60, Volvo V60, Volvo S60 ve bir kamyondan oluşan yol treni konvoyu, trafiğe açık bir otoyolda diğer sürücülerle birlikte yolculuk etti. İspanya’daki tarihi test son derece başarılıydı.

SARTRE (Safe Road Trains for the Environment – Çevre İçin Güvenli Yol Trenleri) projesindeki araç konvoy testleri ilerleme kaydediyor. SARTRE projesi Ricardo UK Ltd, Applus+ Idiada, Tecnalia Research & Innovation, Institut für Kraftfahrzeuge Aachen (IKA), SP Technical Research Institute, Volvo Technology ve Volvo Car Corporation’ın katılımıyla gerçekleşiyor. Geçtiğimiz günlerde Barselona yakınlarındaki bir otoyolda proje kapsamında önemli bir adım atıldı. İlk defa bir yol treninin, otoyolu kullanan diğer sürücülerle birlikte test sürüşü gerçekleşti.

Volvo Car Corporation’da SARTRE proje yöneticisi olan Linda Wahlström: “Bir günde 200 kilometre yol kat ettik ve bu testi başarıyla tamamladık. Gerçekten çok mutluyuz,” dedi.

Yol treni, profesyonel bir sürücü tarafından kullanılan bir lider araç ve bu aracı takip eden bir dizi araçtan oluşuyor. Araçlarda Volvo Car Corporation’ın ve Volvo Technology’nin projeden önce sahip olduğu güvenlik sistemlerinin üzerine yeni sistemler eklendi. Araçlar; kameralar, radar ve lazer sensörleri gibi ek özelliklere sahip. Konvoydaki otomobiller, lider aracın yanı sıra kendilerine en yakın pozisyondaki araçları da kontrol ediyor. Kablosuz iletişim özelliği eklenmiş konvoy araçları, Ricardo otonom kontrol sistemini kullanarak lider aracın hareketlerini ‘taklit’ ediyor ve tıpkı lider araç gibi hızlanıyor, fren ve manevra yapıyor.

İyileştirilmiş sürücü ortamı

Proje sürücülerin konforunu artırmayı hedefliyor. Sürücüler artık araç kullanırken başka işlere zaman ayırabilecek. Örneğin dizüstü bilgisayarlarıyla çalışabilecek, kitap okuyabilecek veya arkalarına yaslanarak rahat bir öğle yemeğinin tadını çıkarabilecekler.

Elbette proje aynı zamanda trafik güvenliğini artırmayı, çevresel etkileri azaltmayı ve hassas hız kontrolü sayesinde trafik sıkışıklığı riskini ortadan kaldırmayı hedefliyor.

Bir lider araç ile Volvo XC60, Volvo V60, Volvo S60 ve bir kamyondan oluşan dört takipçi araç, İspanya’daki tarihi yol trenini oluşturdular.

Linda Wahlström: “Bu sürüşü otoyolu kullanan diğer sürücülerle birlikte gerçekleştirmek, projemiz için önemli bir kilometre taşıdır. Bu, gerçekten heyecan vericiydi,” dedi ve ekledi: “Araçların hızı 85 km/s’ydi. İki araç arasındaki mesafe ise yalnızca altı metre idi.  Test pistindeki denemelerimizde, sürüşlerimizi beş metre ile 15 metre arasında değişen mesafelerle gerçekleştirdik.”

Hızlı adaptasyon

Başka bir otomobili 85 km/s hızla ve sadece altı metre takip mesafesiyle izleyen bir otomobilde oturmak ve tamamen teknolojiye güvenmek biraz korkutucu gelebilir. Ancak şimdiye kadarki tecrübeler insanların buna çok hızlı bir şekilde adapte olduğunu gösteriyor.

Üç yıllık bir proje olan SARTRE, 2009’dan beri sürdürülüyor. Projede yer alan araçlar toplamda yaklaşık 10 bin kilometre mesafe kat ettiler. İspanya’da trafiğe açık alanda gerçekleştirilen testten sonra, proje artık yeni bir evreye giriyor ve bu evrede yakıt tüketim miktarı analizlerine odaklanılacak.

Linda Wahlström: “Proje süresince birçok şey öğrendik. İnsanlar otonom sürüşün bilim kurgudan ibaret olduğunu düşündüler, ancak gerçek şu ki, bu teknolojiye şimdiden sahibiz. Meseleye tamamen kavramsal yaklaştığımızda, projenin yolunda gittiğini ve yol treninin gelecekte şu veya bu şekilde hayata geçeceğini söyleyebiliriz,” dedi ve ekledi: “Mevcut sistemlerde mümkün olduğunca az değişiklik yapmaya gerçekten büyük önem verdik. Her şey, yollarda herhangi bir altyapı değişikliği yapmaya veya otomobillere pahalı parçalar eklemeye gerek kalmaksızın çalışmalıydı. Projenin bir parçası olarak geliştirilen yazılımın dışında,  proje kapsamında geliştirilen otomobilleri şu anda galerilerde sergilenen diğer otomobillerden ayıran tek özellik, otomobiller arasındaki kablosuz ağ bağlantısıdır.”

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir