Kış mevsiminde güvenli sürüş için kış lastiği kullanın

Kış mevsimiyle birlikte artan trafik kazalarının yoğun olarak yaşandığı Türkiye’de sürüş emniyeti sağlaması ve yasal olarak zorunlu olması nedeniyle kış lastiği kullanımı daha da önem kazanıyor.

Kış lastiği kullanımının yolcu ve yük taşımada kullanılan araçlarda yasal olarak zorunlu hale gelmesi konusu, kış mevsimine yaklaşılan bu günlerde hemen hemen tüm sürücülerin gündeminde yer alıyor. Trafik kazalarının arttığı kış aylarında daha da gerekli olan kış lastikleri, sürücülerin sürüş emniyetini sağlarken aynı zamanda trafikteki diğer araçların güvenliği açısından da büyük önem taşıyor.

Dört mevsim lastikleri veya yaz lastikleri;+7 derecenin altındaki hava koşullarında hamurlarının özellikleri dolayısıyla genellikle sertleşiyor ve lastiklerin desenleri aracın yola tutunmasını sağlamak, diş aralarına giren ve sıkışan kar ve buzu tahliye edebilmek için yeterli olamayabiliyor. Kış lastikleri ise hamur bileşimlerinde kullanılan silika oranlarının ve karışımlarının daha yüksek olması nedeniyle yumuşaklıklarını koruyarak, kış koşullarına uygun tasarlanmış kılcal damarlı sırt desenleri ve dişli yapısı sayesinde ıslak zeminde dahi yola tutunmayı sağlayarak, savrulmayı engelliyor. Ayrıca kış lastikleri yüzde 25’e yakın tutunma ve çekiş gücü farkıyla diğer lastiklere göre üstünlük sağlıyor.

Kış lastiklerinin yaz lastiklerine göre farklı olarak içerik ve tasarım farkıyla kış aylarında daha iyi tutunma ile daha kısa fren mesafesi sağladığını belirten Anadolu Araçlar Tic. A.Ş. Genel Müdürü Serdar Güray, kış lastiği kullanımına dikkat çekti. Karlı zeminlerde yaz lastikleriyle saatte 50 kilometre hızla giden bir aracın fren mesafesi 44 metre iken kış lastikleriyle bu mesafenin 36 metreye kadar düştüğünü belirten Serdar Güray, kış lastiğinin önemi hakkında şunları söyledi;

“Ülkemiz her mevsimi tam olarak yaşayabilen şanslı bir coğrafyaya sahip. Ancak bu durum aracımızı farklı mevsimlerdeki farklı hava koşullarına karşı hazırlıklı tutmamızı gerektiriyor. Otomobillerin farklı hava koşullarına uygun donanıma sahip olması bu anlamda büyük önem taşıyor. Bu nedenle tüm araçlarda +7 derecenin altında kış lastiği kullanılması, hem sürücülerin hem de trafikteki diğer araçların güvenliğini sağlayarak trafik kazalarının azalmasını sağlayacaktır.

Anadolu Araçlar bünyesinde bulunan lider lastik markası CooperTires ile üstün teknoloji ürünü kış lastiklerimizi piyasaya sunuyoruz. Lastiklerimizde bulunan ve patenti Cooper Tires’a ait olan Snow-Groove Teknolojisi kar üzerinde üstün tutunma sağlayarak kayma ve savrulmaları minimum düzeye indiriyor ve sunduğu üstün performans ile kış aylarında güvenli sürüş keyfi sağlıyor.Kış lastiklerinde kullanılan silika oranları ve karışımı  lastiğin kalitesinin bir göstergesidir ve silika oranı arttıkça aşırı soğuk ortamlarda dahi lastiğin yumuşaklığını korunarak yola tutunma oranı artar. Snow-Groove Teknolojisi ise buz üzerindeki karlı ortamlarda dahi bu tutunmayı en üst düzeyde sağlıyor.

Anadolu Araçlar bünyesinde piyasaya sunulan lastik markası Cooper Tires, Discoverer M+S Serisi, WM SA2 ve WeatherMaster WSC kış lastikleri ile kış aylarında sürücülere güvenli sürüş keyfi yaşatmaya hazırlanıyor. En son teknolojiyle üretilmiş, karlı zeminde yüksek tutuş performansıile güvenli sürüş keyfi vadeden gerekli durumlarda çivi de uygulanabilen bu lastikler kış aylarında rahat etmenizi sağlayacak.”

 

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir