Minik Hatırlatmalar – Trafik

Trafikte üç beş ufak uygulamaya riayet ederek, uzlaşı odaklı olmanın ve öngörünün sürüş kalitesine doğrudan etkisi var. Hatta öyle basit bir kaç uygulama var ki bunların yapılması ve kurallara riayet edilmesi durumunda trafikteki bir çok huzursuzluk ve tartışma ortamının gerçekleşmesi önlenmiş oluyor.

Nedir bunlar?

Mesela U Dönüşü Yasaktır tabelasının bulunduğu kavşakta U dönüşü yapmaya çalışarak gidilen ve karşıdan akan trafik şeridindeki o kadar sürücünün gergin bir bekleyişe girmesi gibi. Bu uygunsuz uygulamanın 10 sn yi aşması durumunda ise kornaların çalmaya başlaması ve uygunsuz harekete uygunsuz sözler söylenmesi gibi…

 

Mesela Çift Sıra Park etmek. Zaten dar olan caddelerimizde bir de ikinci sıra araç parkı gerçekleştirildiğinde sürücüler ciddi manevra zorlukları yaşamaktalar. Tabi ki asıl sorun bu değil. Bu hatalı hareketten dolayı trafik akışının olumsuz etkilendiğini unutmamak gerekir.

Fotoğraf: Kocaeligazete

Mesela Kaldırıma Araç Park Etmek. İstanbul gibi büyük ve her gün büyümeye devam eden bir şehirde yoğun  yaşam alanlarının bulunduğu sokak ve caddelerin kaldırımlarının hali malum… Bir de bu daracık kaldırımlara araç park etmek de neyin nesi?..

Fotoğraf: Tümhaber

Mesela Yaya Geçitlerine Araç Park Etmek. Bizim trafik anlayışımızda yayalar “ikinci sınıf insan” oldukları için mi yaya yollarına araç park ediliyor?!!

 

 Fotoğraf: Haber61

Mesela “Sinyal vermeden şerit değiştirme ve dönüş yapma” gibi. Malum sürüş anında sürücü sürekli etrafındaki gelişmeleri takip eder. Önündeki ve etrafındaki araçların seyirlerine dikkat eder. Etraftaki yayaların hareketlerine bakar ve arkasındaki araçların hareketlerini aynalar vasıtasıyla takibe alır. Bu dikkat gerektiren süreçte “umarsız ve sorumsuz” bir sürücünün sinyal vermeden şerit değiştirmesi bir çok araç sürücüsünün aniden karar vermesini gerektiren durumlara sebebiyet verebilir. Hatta kimi zamanlar diğer sürücüler kendilerini çok daha zor bir durum içerisinde bulabilir. Sinyal vermek çok basit bir işlem olmasına rağmen neden bu “inceliğe” riayet etmeyiz anlayabilmiş değilim.

Bunlar benim örneklerim. Tabi ki yukarıda saydıklarımdan başka örnekler de var. Onları da siz ekleyiverin olur mu?

Not: İlk elektrikli otomobil sinyali 1925 yılında Robert Bosch tarafından kullanıldı. Yani sinyal bulunalı neredeyse yüzyıl olmasına rağmen henüz bu buluşla tanışamayanlar var!

Lutfullah DUMAN

Lutfullah DUMAN İstanbul'da doğdu. Ortaokulu Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde liseyi Tekirdağ Fen Lisesi'nde ve Üniversite eğitimini Kırıkkale Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünde tamamladı. Kocaeli Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalında "Deniz Alanlarının Optimizasyonu ve Tekne-Alan Ataması" konusunda Yüksek Lisans Eğitimine devam etmektedir. Kalite Belgelendirme, Araç Bakım-Onarımı ve Gıda Ambalajı İmalatı sektörlerinde planlamacı olarak çalışmış olup şu an İspark A.Ş.'de Marina Heliport İş Geliştirme Şefi olarak çalışmaktadır. Proje yönetimi, süreç yönetimi ve planlama dallarında araştırma yapmaktadır. Teknik konuların haricinde yurtdışı izlenimlerini ve sosyal konuları da yazıya dökmektedir. Teknik Elemanlar Derneği (TEKDER) Yönetim Kurulu Üyesi olan Lutfullah DUMAN, İstanbul'da ikamet etmektedir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir