Sorular

Her yıl olduğu gibi bu yılda noter satış bedelleri, muayene bedelleri, plaka ve tescil işlemleri, motorlu taşıtlar vergisi, trafik sigortaları ve kasko fiyatları zamlanarak geldi durdu karşımızda…

Artık belirli bir artışı içimize sindirmişiz galiba. Kimse sesini çıkarmıyor, doğal olarak da her yeni yılda % 5- 10 arası zamlar otomatik olarak yapılıyor.

Dolayısıyla ÖTV, KDV, MTV, TUV ve Benzin sağladıkları yüksek katma değerlerle otomobil fiyatlarında başrol oynamaya devam ediyor.

Neden Yeni araçların vergileri daha yüksek?

Uzun süredir medyada da gündeme getirildi;

Neden egzost CO2 salınımı az olan yeni model araçların mtv ( motorlu taşıtlar vergisi -halk dilinde bandrol ) ‘leri yüksek oluyor da eski araçların düşük oluyor?

diye sordular ama hiçbir şey değişmedi. Demek ki bu söylemler destek bulamadı. (Kuzu kuzu meee…)

Gider öderiz canım ne olacak. 30- 40 milyarlık araçlara biniyoruz, 500- 1.000 TL’lik vergi mi koyacak bize?

diyenler bile vardır içimizde.

Oysa eski teknoloji ile üretilmiş ve zaman içerisinde de yıpranmış eski model araçlar, egzostlarından çıkarmış oldukları yüksek oranda CO2 salınımı ile hem insanları hem de dünyayı zehirlemeye devam etmektedir. Bunun bir bedeli olmamalı mı?

Atalarımız şöyle demiş;

Eskiye rağbet olsaydı, bitpazarına nur yağardı.

Nafile, eskiye rağbet de Türkiye’de, bitpazarı da… Biz eskiyi seviyoruz.

Hurda yasası neden çıkmıyor?

Hurda yasası bekleniyor, devlet bu konuda henüz yeni bir adım atmış değil. Eski araçlar malımızı canımızı tehlikeye atmaya devam ediyor. Bugün birçok kazada eski araçlar başrol oynuyor. Eski araçları nasıl tedavülden kaldıracağız?

Geçen akşam işten çıktık eve gidiyoruz. Uzun çayır durağının etrafı kalabalık, trafik yaklaşık yarım saat durdu. Eski model bir Murat 124, İETT otobüsüne arkadan çarpmış, araç hurda yığınına dönmüş, ümit ederim ki can kaybı olmamıştır. Ön yargılı olmak istemem ama kazaya baktığımızda muhtemelen fren sisteminin eski olmasından kaynaklandığını düşündük.

Her gün bu şekilde yüzlerce kaza oluyor. Yazık değil mi bu kadar can kaybına?

Ayrıca çıkarılacak bir Hurda Yasası, can ve mal güvenliği yanında birçok derde daha ilaç olacaktır. Ekonominin canlanmasında başrol oynayabilir.

Araçlarda muayene süreleri ne durumda?

Yeni tescil (0 km) araçlarda muayene 3 yıl, daha sonraki periyotlarda 2 yıl süreyle yapılıyor. Baktığımızda Eski- Yeni araç ayırımında en mantıklı noktanın sadece burada olduğunu görebiliyorsunuz. Oysaki yeni araçlarda ilk çıkış 3 yıl tamam, sonraki periyotlarda 2 yıl da tamam,  ama eski araçların muayene süreleri daha sık yapılmalı bence. Gerçi bu durum bazılarına daha çok para kazandırmak anlamına geliyor. Herkes gibi buna bende karşıyım, fakat ben işin siyasetinde değilim. Sadece eski araçların trafikteki dolaşımına bir çözüm bulmaktan yanayım.

Neden hem Kasko hem de Trafik Sigortası ödüyoruz?

2009 yılına kadar trafik sigortaları (Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası) belli bir tarife üzerinden yapılıyordu. Sene başında belirlenen fiyatlar yıl boyunca sabit olarak tüketiciye sunuluyordu. Fiyatlar 200- 250 TL civarında makul ölçülerdeydi. Daha sonra sektörden gelen talepler ve baskılar neticesinde yönetmelikte bazı değişiklikler oldu.

Şimdilerde Trafik sigorta fiyatları her gün değişken tablo izliyor. Aracın yaşı ve modeline göre, kaza oranına ve sürücü kriterlerine göre değişken fiyatlar karşımıza çıkıyor. Gerçi yönetmelik 6 ayda bir değişiklik yapılabilir diye öngörse de sigorta şirketleri sektörün ayakta kalabilmesi için değişken tarifede ısrar ediyor.

Hal böyle olunca da kişiden kişiye ve araçtan araca değişmek üzere trafik sigortası bedelleri yaklaşık 800 TL’lere kadar çıkabiliyor. Trafik sigorta poliçe tutarları neredeyse kasko primleri kadar tutuyor. Hem trafik sigortası hem de kasko yaptırdığınızda 2.500 – 3.000 TL gibi bir yıllık bedeli gözden çıkarmak zorunda kalıyorsunuz. Trafik sigortası zorunlu olunca da kimse buna ses çıkarmıyor.

Gerçi ben kaza riski yüksek kişiler için trafik sigorta bedellerinin de yüksek çıkmasına taraftarım. Yine de aklıma takılan bir şeyi sizlerle de paylaşmak istedim.

“Kasko poliçesi yaptıranlar Trafik Sigortası yaptırmak zorunda kalmasın.”

Bu konuya böyle bir düzenleme getirilemez mi?

Biz soruları soralım da içimizde kalmasın dedik. Sonuçta hepimiz birer tüketiciyiz.

Sorduk da rahatladık mı? Eh işte, kısmen…

Peki ya siz ne durumdasınız?

H. Hüseyin YAYLA

Hüseyin Yayla Kimdir?

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

1 Cevap

  1. Gülseren dedi ki:

    Araba almaktan vazgeçtim:)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir