2013 Yaza Merhaba,

Yaz geldi, geliyor derken bir de baktık ki piknik alanları şenlenmiş, havuzlar açılışını yapmış, daha karpuzun tadına bakmadan kabuğu denize düşmüş, plajlar tıklım tıkış, oteller sezonun ilk müşterilerini ağırlamış, yazlıkçılar dört gözle okulların kapanmasını bekliyorlar.

Çocuklar okul karnelerini heyecanla anne-babalarına götürecekler ve karne hediyelerini alacaklar. Bazıları isteklerini arkası arkaya sıralayıp listeleri hazırlamışlar bile. Hatta birçoğu da karnelerini alıp şimdiden tatile merhaba dediler.  Yaşasın TATİL…

Ben de bu tatil arasından faydalanarak Yrd.Doç.Dr.Abdullah Demir hocamız ile birlikte yapacağımız MUSEM’deki eğitim çalışmalarımıza ağırlık verebilmek ve biraz da dinlenebilmek adına köşe yazılarıma biraz ara vermeyi düşündüm. Bu süreçte Otomotiv sektörünün özellikle de 2. El ticaretinde çığır açacak projemizi tamamlamaya çalışacağız. Yine de önemli gündemleri köşemde sizlerle paylaşma gayretinde olacağım.

Herkese iyi bir yaz geçirmesini dilerken 2013 yılında neler yaptık bir bakalım isterseniz;

  • Şut ve Gol,  Türk futbolunun kanayan yarasına değinirken iş dünyasında da artık “hata”ya yer olmadığını, herkesin profesyonelce yaptığı işe odaklanması gerekliliğini vurguladık.
  • Sorular,  Her yıl olduğu gibi bu yılda vergiler ve harçlar zamlanarak geldi çıktı karşımıza. Peki, ne-kaç lira oldu? Biz de bu konularla ilgili zihnimizdeki soruları soralım da içimizde kalmasın dedik.
  • Top(ar)lanıyoruz, Toplantının önemli olduğunu, bir o kadar da toplantıya hazırlıklı ve önerilerle katılım yapılması gerekliliğini vurguladık. Aklınızdan geçenleri söyleyemediğiniz bir toplantı ortamının çok da sağlıklı olmayacağına değindik.
  •  Aile Yöneticisi,  Kadınlarımızın bir yandan en zor görevi icra edip ev ekonomisini yönetirken diğer yandan bankacılık sektöründe yok sayılması hoş değildir.
  • Bir Yıldız Daha kaydı, Otomotiv sektörü her geçen gün büyürken ve inanılmaz rekorlara imza atarken, sektör çalışanları hem maddi hem de manevi olarak hak ettiği seviyeye ulaşamamaktadır. Sorun olarak ise ücretlerin yetersizliği, eğitim ve kariyer eksikliği en çarpıcı örneklerin başında geliyor.
  • Size de çıkabilir,  Otomobil satın alırken oluşabilecek birçok riskleri örneklendirerek sizlerle paylaşmak istedik. Bazen hayat ayrıntılarda saklıdır.
  • Çekirge Hesabı, Bugün Türkiye’mizde birçok sektörde olduğu gibi otomotiv sektöründe de risklerin olduğu ve risk almadan iş hayatına devam etmenin mümkün olmadığı bir gerçek. İnsanlar işinin detaylarını öğrenmeye çalışırken bir yandan da oluşabilecek riskleri önceden tayin edebilmek adına gayret sarf etmek zorunda kalıyorlar.
  • Dökülen Çay Olsun, Türk halkı; yardımseverliğinin başına ne gibi dertler açabileceğinin farkında değil ve bir o kadar da insanların bu yardımseverlikten ne anladığı meçhul. Kime nerede ne zaman ne soracağız? Kişiler öncelikle işlerinden sorumlu olma bilincine varmalıdır.
  • Otoparklar Nerede? Türkiye’nin otopark sorunu var, bu bir gerçek. Bunun yanında bir de çekilen araçlar sorunu var. Kim, nasıl denetliyor, bunlar meçhul.
  • Sil Baştan Başlamak Gerek Bazen,  Yaptığımız hatalarla yaşayamayız. Bir an önce yüklerden kurtulup önümüze bakmalıyız. Unutmayalım ki; Hatalar üzülmek için değil ders almak içindir.
  • Vitesi Boşa Atmayın, Araç kullanımında bilmediğimiz ya da bazen de bilip hatırlayamadığımız bazı yöntemleri gündeme getirdik. Vitesi boşa atmak tasarruf değil risk’tir.
  •  Muhabbetin Böylesi, Yine otomotiv sektöründen bazı riskleri hikâye tadında gündeme taşıdık. Prosedürlerdeki boşluklar çoğu zaman kötü niyeti kişilerin işine yarıyor.
  • Bu Sorgu Burada Bitmez,  Her sektör gibi Otomotiv sektörünün de müşterisinde sorular ve sorunlar mevcut. Önemli olan bu soruları öğrenmek için mi soruyorlar yoksa vazgeçmenin başka bir adı mı bu?
  • Pazar, 3 bölümlük bu hikâye dizisinde önce araç kullanımında bilmediğimiz bazı yöntemleri anlatırken insanların aynı zamanda öğrenmek için merak edip araştırmadığına değindik. Daha sonra insanların tezgâhlardaki ve mağazalardaki ürünleri rahatlıkla inceleyemediğini vurguladık. Nihayetinde de aracı bir kurum olmadan kendi başınıza otomotiv satmanın aslında ne kadar zor olduğunu göstermeye çalıştık.
  •  Artık Okullu Olduk,  Otomotiv sektörünün hak ettiği yerlere gelmesi için yapmış olduğumuz çalışmalarda, Otomobilciler Kulübü ile başlayan serüvende nihayet ulaşmak istediğimiz sonuçlara yaklaştığımızı ve MUSEM’de bir eğitim modülü açıldığının haberini vermenin mutluluğunu yaşadık.
  • Bu Tarife Sizi Çekebilir, Kaza ve arıza hallerinde sürücülerin neler yaptığını, neler yapmadığını ve neler yapabileceğini, içerisine öneriler katarak gündeme taşımak istedik.
  • Altın Öğütler,  İnsanların hayır cevabını almaktan ne kadar hoşlanmadığını ve bir hayır cevabının o güne kadar yaptığınız tüm çalışmaları nasıl bertaraf ettiğini görmeye çalıştık. 
  •  Hoş Geldin ASBİS,  Yine 2 bölümden oluşan bu yazı dizimizde Otomotiv sektörüne getirilen yeni prosedürlerin ve sistemin kolaylıklar ve tasarruf getirdiğini anlatmaya çalıştık
  • Türkiye’de Yönetici Olmak, Türkiye’de patronların yöneticilikten kendilerini soyutlayamadığını ve düşünen – üreten personel yerine çalışan-üreten personeli daha çok tuttuklarını ve bu durumda yöneticilerin ne kadar arada kaldığını gördük
  • Cahil Cesareti,  Bazen iş dünyasında deneyimli ve bilgili olmak yerine biliyormuş gibi davranmanın daha çok ödüllendirildiğini görebiliyoruz. Ne kadar kötü değil mi? iyiler hak ettiği yere gelebilmek için yaptıklarının görülmesini beklerken, kötüler -mış gibi davranarak hak etmedikleri yerlerde olabiliyorlar.
  • Maceraya Hazır mısınız?  Trafikte ilerleyen her sürücünün bir hikâyesi olduğunu ve aynı yönde aynı yere gitmelerine rağmen herkesin macerasının farklı başladığını fark ettik. Belki de kazaların başlıca nedenleri maceranın başlangıç nedenleridir.

 

İyi tatiller, her şey gönlünüzce olsun… 

H. Hüseyin YAYLA

Hüseyin Yayla Kimdir?

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

4 Cevaplar

  1. Gökhan dedi ki:

    Yazılarınızı büyük bir keyif ve beğeniyle okuyorum. Üniversite’deki çalışmalarınızdan da iyi sonuçlar çıkacağına eminim.Başarılarınızın devamını dilerim.

  2. Hakan dedi ki:

    Sektördeki deneyimlerinizi Üniversite üzerinden gelecek nesillere aktarmaya çalıştığınızı biliyorum. Bunu yapabilecek başka biri de görünmüyor zaten. Başarılar…

  3. Gülseren dedi ki:

    Deneyimlerinizi bizimle paylaştınız, çok şey kattınız,hatırlattınız …Bundan sonraki çalışmalarınızda başarılar dilerim.

    Sevgiler

  4. Sona Küçükyan dedi ki:

    İyi tatiller ve eğitimcilik hayatınızda şimdiden başarılar diliyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir