Ne Gerek Var Emniyet Kemerine(!)

Takmıyorum kemer filan:

  1. Özgüveni olmayan taksın emniyet kemerini. İğne deliğinden geçiririm ben arabayı. Çarpmam hiçbir yere. Benim gibi bir sürücünün kemer takması sürücülüğüme hakaret zaten.
  2. Ayrıca sıkıcı da. Darlanıyorum kemer takınca. Boğuluyorum.
  3. Hem kaza yapınca sıkışıyor açılmıyor emniyet kemerleri.
  4. Hava yastıklarını boşuna mı koymuşlar bu arabaya!
  5. Kaza anında emniyet kemerinin altından kayarak konsola çarparsam felç bile olabilirim.
  6. Hem kaza yapacağımı anlayınca sıkıca tutunuyorum direksiyona, gerek kalmıyor kemere.
  7. Zaten kazada bir kemer mi kurtaracak beni!

Bu gibi düşünceler yakın çevremde gözlemlediğim emniyet kemeri takmayanların düşüncelerinden yalnızca bir kaçı. Maalesef halen daha emniyet kemeri takmamak için türlü bahaneler üreten arkadaşlarım var. Okuyucularımdan hak verenler de çıkabilir elbet bu maddelere. Haydi, birlikte bunları inceleyelim.

  1. Esasen iyi sürücüler emniyet kemeri takarlar. Bunun özgüven ile alakası yoktur. Çünkü iyi sürücüler, kazaların sadece sürüş yeteneklerine bağlı olmadığını bilirler. Aksi halde dünyaca ünlü yarış pilotları da kemer takmazlardı! Egonun tuzağına dikkat!
  2. Pijamalarımızı rahat etmek için evde giyeriz. Fakat sokağa çıktığımızda dış giysilerimiz pijamalarımız kadar rahat olmasa da giymek durumundayız. Emniyet kemeri de aynı şekilde. Eğer otomobil kullanacaksanız biraz darlanın, sıkılın. Zamanla alışacaksınız. Camı açıp temiz hava alabilirsiniz. Bir kaza durumunda bütün hayatınızı geride bırakmaktansa biraz sıkılmak daha iyidir.
  3. Kaza anında emniyet kemerlerinin sıkışması tamamen şehir efsanesidir. Emniyet kemer tokaları en şiddetli kazalardan sonra bile açılabilecek şekilde dizayn edilmiştir. Asla sıkışmazlar. Kaza anında emniyet kemerleri yaralanmanızın önüne geçeceği için kazanın etkisiyle bilincinizin kapanma olasılığını düşürür. Böylece araç içerisinden çıkmaya çabalayabilecek fırsatınız olacaktır.
  4. Hava yastıkları, bundan bir önceki yazımda uzun uzun bahsettiğim gibi, emniyet kemeriniz var ise daha faydalı olurlar. Hava yastıkları tamamlayıcı güvenlik sistemidir. Emniyet kemerleriniz bağlı olmadığında size fayda sağlamak yerine ölümcül zararlar da verebilirler.
  5. Emniyet kemerinin altından kaymamanız için kaydırmaz koltuk kumaşları ve koltuk eğimleri düşünülmüştür. Ayrıca aktif gergiler kaza anında kemeri gererek sizi koltuğa yapıştırır. Böylece emniyet kemerinin altından kaymazsınız. Aksine kemer takılmadığınızda konsola çarpacağınız kesindir.
  6. Kaza anındaki yavaşlama, panik fren anındaki gibi değildir. Aracın hızı birkaç milisaniye içerisinde sıfırlanır. Bu kadar şiddetli yavaşlama karşısında kendinizi tutma şansınız yoktur. Hayal gücünüzün ötesindeki bir şiddetle konsol ve direksiyona çarparsınız. Aman dikkat!
  7. 7.    Kaza anında sizi sadece kemer kurtarmayacaktır elbette. Fakat bu kemerin sizi koltuğa bağladığını ve araç içerisinde sizi güvenlik sistemlerinden en iyi şekilde faydalandıracak konumda tuttuğunu düşünürseniz durumun ciddiyetini anlayacaksınız. Evet, sadece kemer takmak sizi kurtarmayabilir, fakat sadece kemer takmamak sizi öldürebilir! Bunu hiç unutmayın!   /   Enis BÜYÜKTAŞ

Enis BÜYÜKTAŞ

1990’da İstanbul’da doğdu. İlköğretim, orta öğretim ve liseyi İstanbul’da tamamladı. 2010 yılında Adnan Menderes Üniversitesi Söke MYO Otomotiv Ön Lisans programını tamamladı. Aynı yıl dikey geçiş sınavını kazanarak Marmara Üniversitesi’ne kabul edildi. 2013 yılı itibari ile Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Otomotiv Öğretmenliği Lisans eğitimini tamamladı. Üniversite eğitimi süresince Mitsubishi’de Satış temsilcisi olarak görev yaptı. Üniversite eğitiminin ardından Mercedes ve Renault'da satış danışmanı olarak görev yaptı. Sonrasında 2015 yılında Borusan Oto İstinye'de Garanti Uzmanı olarak görev yapmaya başladı ve halen devam etmektedir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir