Kapsamlı Makyaj Nedir?

Yeni bir otomobilin üretimi başladıktan bir süre sonra tasarımı ne kadar güzel olursa olsun insanların gözü o tasarıma alışmaya başlar. Tasarım sıradan gelmeye başladıkça otomobilin satışları da azalır. Çünkü herkesin bildiği, trafikte çokça görülen bir otomobile sahip olmak ilgi çekici değildir. Bu nedenle üretici, aracını makyaj operasyonuna tabi tutar. Makyaj, genellikle alışılmış bir tasarımın güncellenerek dikkat çekiciliğini kaybetmemesi için yapılsa da, yeni bir teknolojinin otomobile uyarlanarak hayata geçirilmesi için de yapılabilir. Genellikle yeni bir modelin piyasaya çıkışından yaklaşık dört yıl sonra makyaj, yedi yıl sonunda da tamamen yenileme gelir. Fakat üretici, mevcut otomobilinin alt yapısından memnun ise üretim maliyetlerini düşük tutabilmek için tamamen yenilemek yerine kapsamlı makyaj operasyonuna tabii tutabilir.

Kapsamlı makyaj operasyonu, tamamen yeni model algısı yaratsa ve öyle lanse edilse de tamamen yenileme değildir. Herhangi bir makyaj operasyonunda far, tampon, kaput gibi sınırlı parçaların tasarımları değiştirilirken, kapsamlı makyajda süspansiyon, direksiyon gibi şasinin de dahil olduğu, dış ve iç tasarımın tamamını da içerebilen değişiklikler söz konusudur. Kapsamlı makyajda şasi iskeleti aynı kaldığı için dış tasarımda radikal değişiklikler söz konusu olamasa da, tamamen yeni model algısına sebep olacak değişiklikler yapılabilir. Tüm bu değişikliklerden sonra aracın dış ölçülerinde tasarım kaynaklı ufak değişimler söz konusu olabilir.

Kapsamlı makyaj görmüş otomobillere en iyi örnek VolksWagen’in Golf modelidir. PQ35* (2004-2012) platformunda 2004 yılında tanıtılan 5.nesil Golf, 2008 yılında kapsamlı makyaj operasyonuna tabii tutulmuş ve 6.nesil Golf olarak lanse edilmiştir. Araştırırsanız Golf VI‘nın PQ35 platformunda olduğunu görebilirsiniz. VW grubunun MQB** (2012-) platformuna geçmesi ile beraber tamamen yenilenen 7.nesil Golf, 2012 yılında tanıtılmıştır. Kapsamlı makyaja en yeni örnek olarak Opel Corsa’yı gösterebiliriz. 2006 yılında Fiat ile ortaklığı buunan SCCS*** platformunda yükselen Corsa D, 2010 yılında makyaj görmüştü. Fakat birkaç gün önce tanıtılan Opel Corsa E, yine aynı platformda olduğu halde tamamen yenilenmiş gibi lanse edildi. Aracın pek çok sistemi yenilense ve yeni motor-şanzımanlar kullanılsa bile Corsa E’nin direksiyonunda bundan böyle City fonksiyonunun olması, onun halen kardeşi Adam gibi SCCS platformunun üyesi olduğunun ispatı niteliğinde.

Eğer üretici yeni sistemlere uyum gösterebilen esnek ve başarılı bir platforma sahipse, kapsamlı makyaj yenilemenin yerini tutabilir. Fakat günümüz koşullarına ayak uydurmakta zorlanan, bariz zayıflıklara sahip olan bir otomobilin başarılı olabilmesi için tek yol tamamen yenilenmesidir. Haftaya görüşmek dileğiyle.

Enis BÜYÜKTAŞ

* http://en.wikipedia.org/wiki/Volkswagen_Group_A_platform#PQ35

** http://en.wikipedia.org/wiki/Volkswagen_Group_MQB_platform

*** http://en.wikipedia.org/wiki/GM_Fiat_Small_platform

Enis BÜYÜKTAŞ

1990’da İstanbul’da doğdu. İlköğretim, orta öğretim ve liseyi İstanbul’da tamamladı. 2010 yılında Adnan Menderes Üniversitesi Söke MYO Otomotiv Ön Lisans programını tamamladı. Aynı yıl dikey geçiş sınavını kazanarak Marmara Üniversitesi’ne kabul edildi. 2013 yılı itibari ile Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Otomotiv Öğretmenliği Lisans eğitimini tamamladı. Üniversite eğitimi süresince Mitsubishi’de Satış temsilcisi olarak görev yaptı. Üniversite eğitiminin ardından Mercedes ve Renault'da satış danışmanı olarak görev yaptı. Sonrasında 2015 yılında Borusan Oto İstinye'de Garanti Uzmanı olarak görev yapmaya başladı ve halen devam etmektedir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir