Dikkat: Milyon Kilometre Testleri Yanıltmasın!

Son zamanlarda otomobil üreticileri, reklamlarda otomobillerinin üretim sürecinden önce ne kadar test edildiğini vurguluyor. “Milyon kilometre test edildi” veya “yüz bin kilometre test edildi” gibi. Fakat bu durumdan reklamlarda öyle bir bahsediliyor ki, sanki tüm bu test bir tek otomobil ile yapılmış gibi anlatılıyor. Bu sefer de insanların kafaları karışıyor ve “Bir otomobil bu kadar milyon kilometre testi ne kadar zamanda yaptı ve bu test esnasında neler yaşandı?” sorusu akla geliyor. Bir diğer merak konusu ise; bir üretici otomobillerinin yüz bin kilometre testini sorunsuz geçmesiyle övünürken, başka bir üretici nasıl milyonlarca kilometre test yaptığını söyleyebiliyor? Bu yazımda bu konuya değinmek istedim. Çünkü bu durum reklamlarda yeterince açılmıyor ve haksız rekabete yol açıyor.

Her üretici, yeni bir otomobil üretirken üretim sürecinin son aşamasında prototip testleri yapar. Yani otomobil seri üretime geçmeden önce belli sayıda prototip üretilir ve her bir prototip farklı testlere tabi tutulur. Bu testlerin sonucunda üretim öncesinde çıkabilecek aksaklıklar giderilir ve ürünün son ve en iyi haline gelmesi sağlanır. Prototip otomobillerden biri kutuplarda soğuk hava testine alınırken diğeri Afrika’da aşırı sıcak iklimde test edilebilir. Kimisi bozuk yol koşullarında test edilir, kimisi de virajlı dağ yollarında yol tutuş testine alınır. Prototipler bunun gibi test koşullarında test edilirken, bazıları da benzer ekstrem koşulların sağlandığı klimatik rüzgar tünellerinde ve özel yüzeyli hızlandırılmış ömür testlerinin yapılabileceği pistlerde ve laboratuar ortamlarında testlere tabi tutulurlar. İşte tüm bu testler sonucunda yapılan kilometrelerin toplanması sonucu “milyon kilometre” rakamına ulaşılır. Yani aslında yanlış anlaşıldığı gibi test edilen bir otomobil değil, birçok otomobildir ve hepsinin yaptığı kilometre sayısı toplanmıştır. Kısaca algı yönetimi!

Öte yandan “yüz bin kilometre” testleri; çok sayıda prototip otomobil ile değil, tek bir seri üretim otomobil ile yapılan testlerdir. Bu testleri üreticinin kendisi yapabileceği gibi, otomobil dergileri gibi farklı kurum ve kuruluşlar da yapabilmektedir. Yüz bin kilometre veya iki yüz bin kilometre gibi uzun dönem testlerini zaten otomobil dergilerinde okumuşsunuzdur. Bu testler teste alınan tek bir otomobil ile yapıldığı için en yoğun kullanımda bile testin sonuçlanması ve otomobilin yüz bin kilometreye ulaşması aylarca sürebiliyor. Testin bitiminde de otomobil tamamen demonte edilir ve parça aşınmaları ve/ya hasarlar incelenerek hazırlanır.

Üretim öncesi prototip testlerini; sadece reklamlarda bu testlerden bahsedenler değil, her otomobil üreticisi yapmaktadır ve yapmak zorundadır. Reklamların algınızı yönetmesine müsaade etmeyin!

Haftaya görüşmek dileğiyle,

Enis BÜYÜKTAŞ

Enis BÜYÜKTAŞ

1990’da İstanbul’da doğdu. İlköğretim, orta öğretim ve liseyi İstanbul’da tamamladı. 2010 yılında Adnan Menderes Üniversitesi Söke MYO Otomotiv Ön Lisans programını tamamladı. Aynı yıl dikey geçiş sınavını kazanarak Marmara Üniversitesi’ne kabul edildi. 2013 yılı itibari ile Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Otomotiv Öğretmenliği Lisans eğitimini tamamladı. Üniversite eğitimi süresince Mitsubishi’de Satış temsilcisi olarak görev yaptı. Üniversite eğitiminin ardından Mercedes ve Renault'da satış danışmanı olarak görev yaptı. Sonrasında 2015 yılında Borusan Oto İstinye'de Garanti Uzmanı olarak görev yapmaya başladı ve halen devam etmektedir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir