Büyüklere Özenen Küçükler

Çocuklar… Hep büyümek, büyükler gibi olmak isterler. Babaları gibi tıraş olmak, anneleri gibi yemek yapmak, ağabeyleri, ablaları gibi gezip tozabilmek isterler. Tabii hemen büyümek mümkün olmadığı için de taklit ederler. Büyükleri kendilerine güldürürler. Evin neşesidir onlar. Fakat büyümek isteyenler sadece çocuklar değil! Benzer bir durum otomotiv sektöründe de var. Evet; “Crossover”lardan bahsediyorum. Bu “büyümüş de küçülmüş” otomobiller aynı çocuklar gibi büyüklerini taklit ediyorlar.

Büyük SUV‘lar oldukça kabiliyetli araçlar. Esas amaçları zorlu yol koşullarında ve arazide hareket edebilmek olan bu araçlar son yıllarda lüksün ve prestijin sembolü haline geldi. Oldukça pahalı olan bu “babalara” haliyle ulaşabilen müşteri kitlesi de sınırlı. Fakat bu taşıtlar günümüzde artık pahalı ve kullanışsız bulunmaya başlandı. Hem yakıt tüketimleri yüksek, hem de şehir içinde park yeri bulabilmek ve manevra yapabilmek oldukça zahmetli. Ayrıca vergileri de oldukça fazla. Bunun yerine onlara özenen küçükler ortaya çıktı ve büyüklerini taklit etmeye başladılar!

Crossover’lar yerden yüksek yapıları ve SUV’lara benzeyen tasarımları nedeniyle ucuz alternatifler haline geldiler. Ayrıca daha makul boyutları ve daha küçük motorları nedeniyle daha düşük tüketimleri ve vergileriyle de tıpkı sevimli çocuklar gibi ilgi gördüler ve fazlaca alıcı buldular. Trafiğe yüksekten bakmanın verdiği hâkimiyet ve sürüş keyfi bu sınıfın en cezbedici özelliklerinden. SUV’larda kullanılan lüks sınıfa özgü donanımlar, gelişmiş dört tekerlekten çekiş sistemleri (4×4), havalı süspansiyonlar, arazi takviyeleri gibi sistemler crossover’larda çoğunlukla tasarrufa gidilen kalemleri oluşturuyorlar. Böylece bu otomobillerin satış fiyatları SUV’lardan çok kompakt sınıf seviyelerinde.

Nissan Qashqai modeli ile alevlenen crossover sınıfı, kompakt sınıf binek otomobillerin platformlarında geliştirilen otomobiller. Fakat son zamanlarda küçük sınıf platformlarında da nispeten daha küçük crossover’lar üretiliyor. Skoda Yeti, Opel Mokka, Chevrolet Trax, Renault Captur bunlardan birkaçı. Yani artık bebekler de babalarının taklidini yapıyor! Bizlere güvenlik, konfor, ekonomi ve prestij sağlayan bu otomobilleri gelecekte daha fazla rastlayacağız gibi görünüyor.

Ne dersiniz? Belki sizin de bir sonraki otomobiliniz bir crossover olur!

Enis BÜYÜKTAŞ

Enis BÜYÜKTAŞ

1990’da İstanbul’da doğdu. İlköğretim, orta öğretim ve liseyi İstanbul’da tamamladı. 2010 yılında Adnan Menderes Üniversitesi Söke MYO Otomotiv Ön Lisans programını tamamladı. Aynı yıl dikey geçiş sınavını kazanarak Marmara Üniversitesi’ne kabul edildi. 2013 yılı itibari ile Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Otomotiv Öğretmenliği Lisans eğitimini tamamladı. Üniversite eğitimi süresince Mitsubishi’de Satış temsilcisi olarak görev yaptı. Üniversite eğitiminin ardından Mercedes ve Renault'da satış danışmanı olarak görev yaptı. Sonrasında 2015 yılında Borusan Oto İstinye'de Garanti Uzmanı olarak görev yapmaya başladı ve halen devam etmektedir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

1 Cevap

  1. Dr. Abdullah Demir dedi ki:

    Kalemine sağlık, güzel bir konuya temas etmişsin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir