Ah Şu Otomobil Dergileri!

Otomobil dergilerini takip etmeye ortaokul çağlarında başladım. Her hafta ve her ay yayımlanan dergileri büyük bir merak ve heyecanla alır okurdum. Kimselere de vermez, gelecekte arşiv niteliğinde kaynak olabilir düşüncesiyle saklardım. Okuması için ödünç verdiğim arkadaşlarımın sayfaları kırıştırarak çevirmelerine sinir olurdum. Sayfaları nazikçe çevirmelerini rica ederdim. Aradan geçen 12 yılda kolilerce dergim olmuş. Bazaların altları, dolaplar, çekmeceler, sehpa üstleri… Her yerdeler!

Marmara Üniversitesindeyken üçüncü sınıfın ilk haftasında Yrd. Doc. Dr. Abdullah DEMİR hocamın dersine ilk defa girdiğimde büyük bir şaşkınlık yaşadım. Çünkü yıllarca Otohaber dergisinin teknik danışman bölümünde yazılarını okuduğum Abdullah DEMİR, şimdi karşımdaydı! O dersleri iple çekerdim. Otomotiv sektörünün her alandaki engin bilgi birikimi ve bir o kadar da alçakgönüllülüğüyle Abdullah hocam ile sohbet etmekten büyük keyif alırdım. Şimdi, onun editörlüğündeki otogüncel web sitesinde yazılar yazmaktan gurur duyuyorum!

Üniversite hayatım boyunca, otomobil dergileri beni en son teknolojilerden ve yeniliklerden haberdar ettiği için başarılarıma büyük katkı sağladı. Hocalarımla teknolojik konularda sohbet etmeyi çok severdim. Sınavlarda sorulan sorulara bazen dergilerden edindiğim bilgiler ile yanıt verirdim! Ders esnasında bahsedilen sistem ya da teknoloji eski nesil ise, yenisinden bahseder, gerekirse ders esnasında çantamdan bir dergi çıkararak hocama kanıt sunardım. Tabii o dersin öncesinde lazım olabilir düşüncesiyle konuyla alakalı dergilerden birkaçını evden çıkarken çantama koymuş olurdum. Hocalarımın ve arkadaşlarımın bu durum bazen komiğine giderdi. Fakat ders başarılarıma yaptığı katkı yadsınamaz!

Askerlik hizmetim süresince de ilginç bir şekilde edindiğim bilgilerin katkılarını gördüm. Meraklı arkadaşlarımla sürekli otomobillerden açılan sohbetler güzel vakit geçirmemizi sağlardı. Komutanlarımın arada odalarına çağırıp araba muhabbeti yapmasından bahsetmiyorum bile! Askerlik bitiminden sonra da ülkenin her yerinden arkadaşlarımın telefon açıp otomobiller ve teknolojiler hakkında danışmaları beni son derece mutlu ediyor.

Meslek hayatımda da dergilerin yaptığı katkıları fark ediyorum. Daha geniş bir perspektiften sektörü görebilmek, sadece çalıştığım marka hakkında değil, dünyadaki tüm otomobiller hakkında bilgiye sahip olmak, en son teknolojilerden ve yeniliklerden haberdar olmak ekmeğini yediğim bilgiler. Fakat markalara özgü olan, o marka çalışanlarının dahi bilmediği, gizli yapılan markalar arası anlaşmalardan tutun da, bir motorda üretilen maksimum torkunun sınırlandırılmasının sebebi gibi aşırı spesifik bilgiler de “hasta” ya da “manyak” gibi sıfatlara sahip olmamı sağlamıştır. Tüm bunları takip ettiğim otomobil dergilerine borçluyum!

2011 yılında, üniversitede tanıştığım kız arkadaşım (şimdiki nişanlım) da vaktiyle dergilere olan ilgimi fark etmiş olacak ki, ilk buluştuğumuz gün elinde otomobil dergisiyle gelmişti! Fakat bu sempati, umarım evlendiğimizde saklamaya devam etmek istediğim kolilerce dergilerim için de geçerli olur. Çünkü dergilerimi çok seviyorum!

Dergiler son yıllarda dijital ortamda da boy göstermeye başladı. Bu nedenle bilgisayarımda da bir arşivim var. Fakat tabii ki elle tutulur bir derginin verdiği duyguyu veremiyorlar. Evdeki dergilerimi ne yapacağım bilmiyorum. Dergi kuruluşları son 10 yılın sayılarını dijital bir arşiv yapsalar keşke. Fakat yine de bu kadar sene sonra sayfalarını çevirirken duygulandığım dergilerimi bırakmaya kıyamam. Bu nedenle evlendiğimde dergilerim için bir depo tutmam gerekebilir! Umarım bir gün dergilerim ve evliliğim arasında bir tercih yapmak zorunda kalmam!

Haftaya görüşmek dileğiyle;

Enis BÜYÜKTAŞ

Enis BÜYÜKTAŞ

1990’da İstanbul’da doğdu. İlköğretim, orta öğretim ve liseyi İstanbul’da tamamladı. 2010 yılında Adnan Menderes Üniversitesi Söke MYO Otomotiv Ön Lisans programını tamamladı. Aynı yıl dikey geçiş sınavını kazanarak Marmara Üniversitesi’ne kabul edildi. 2013 yılı itibari ile Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Otomotiv Öğretmenliği Lisans eğitimini tamamladı. Üniversite eğitimi süresince Mitsubishi’de Satış temsilcisi olarak görev yaptı. Üniversite eğitiminin ardından Mercedes ve Renault'da satış danışmanı olarak görev yaptı. Sonrasında 2015 yılında Borusan Oto İstinye'de Garanti Uzmanı olarak görev yapmaya başladı ve halen devam etmektedir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir