Yeni müşteri kazanmak + Kazanılmış müşteriyi korumak = Kazancı katlamak

Bazı şirketler, müşteri şikayetlerini fazla önemsemezler ve yeni kazanılan bir müşterinin, kaybedilen bir müşterinin yerine geçtiğini düşünürler.

Oysa bu, yanıltıcı bir durumdur.

Çünkü yeni müşteri[ler] kazanmak, var olan müşteriyi tutmaktan çok çok daha zor ve pahalıdır.

Daha da kötüsü kaybedilen müşteri şirketin adını kötüye çıkararak yeni müşteriler kazanılmasına da engel olmaya çalışır.

Oysa memnun edilen müşteri, şirketin en etkin ve en ucuz reklam aracı olur.

Şirketin olumlu tanıtımını gönüllü olarak yapar.

Şirket müşterisini memnun edebilirse, yeni müşteriler kazanmak için ayrı bir çaba göstermesine ve büyük reklam masrafları yapmasına gerek kalmayabilir.

O nedenle şirket “Nasıl olsa bu müşteriyi kazandım. Şimdi başka müşteriler kazanmaya çalışayım” şeklinde düşünerek kazanılan müşterileri ihmal ederse stratejik ve hayati bir hata yapmış olur.

Çünkü kazanılan müşteri, şirkete başka müşteriler de kazandırır.

Bunun için şirketin, müşteriden özel istekte bulunmasına gerek yoktur.

Müşteri bunu kendi isteği ile yerine getirmeye hazırdır.

Çok çok üzülmek gerek, müşterisini mutsuz ederek sermayesini buza çevirenlere. Çünkü güneşi gördüğünde eriyen bir sermayeye acımaktan başka bir yol yoktur.

Sözün yormadan toparlamak gerekirse “şirketler yeni müşteriler kazanmaya çalışmak ya da kazanmak yanında, kazanılmış müşterileri de kaybetmemeye çalışmalıdır”. Bunu bir şirket manifestosu yapmalıdır.

Ne mutlu müşterisini mutlu eden ve sermayesini genel mutluluk üzerine kuranlara.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir