Üsküdar şehirleşme ve unutulan otopark öğesi…

Ecdadımızın insana ve tabiata saygılı;  köprüleri, camileri, evleri, çarşıları ve hanları asırlarca ayakta kaldı. İnsanoğlu teknolojik gelişmelerin verdiği şımarıklıkla tabiata saygılı şehirler inşa etmek yerine tabiata meydan okuyan şehirler inşa etme yoluna gidince bu aziz şehir ve aziz ilçe de bu saygısızlıktan nasibini almak durumunda kaldı. Almaya da devam ediyor.

Uzun yılların birikimi ve tarihsel süreç içindeki hatalı uygulamalar sebebiyle, günümüzde kent içi ulaşımı sürdürülemez bir hale gelmiştir. Problemlerin sürdürülebilir bir anlayış ve bakış açısıyla çözümünden başka bir yol kalmamıştır. Kentiçi yaşamın ve ulaşımın temel öğelerinin başında gelen otoparklar bu çözüm sürecinin önemli bir parçası.

Ancak ya uygulamalar…

Üsküdar’ın Ferah mahallesinde her gün eski bir bina yıkılıyor yerine yenisi yapılmaya çalışılıyor… Eski binaların yenilenmesi güzel ancak otoparksız olarak yükselmesi vahamet…

Maalesef kendi oturduğum bina 2007 doğumlu. Ancak onunda otoparkı yok. Artık evimizin önünde otopark yeri bulamaz olduk…

Ferah mahallesinde 100 ile 125 m2’lik daireler 200 ile 300 bin TL civarında. Herhalde bu kadar parayı verebilen ailelerin en az bir otomobili de olacak…

Ben ne diyeyim…

1-2 seneyi geçmez bu bölge/ler/de otopark meselesinden kavgalar başlar…

Hatta emareleri de görülmeye başladı…

Her gün 400 – 500 araçlık otopark yapsanız ancak günü kurtarabileceğiniz İstanbul’da, bu otoparksız yapılaşmaya ne söyleyeceğimi bilemiyorum. Sorun belediyeler tarafından üretiliyor. Maalesef çözüm İSPARK’tan bekleniyor… İSPARK ne yapsın? Benim bu meselelerle ilgili kullandığım güzel bir söz var onunla bitireyim. Siz kürekle bir yer kazıyorsunuz, bu kazdığınız yer ekskavatörle dolduruluyor…

Yakında belediyelere bölge otoparkları için davalarda açılmaz değil…

Yetkili ve etkili zevatlara duyurulur.

Bizden söylemesi…

 

İlgilisine deyişler:

  • Uzak mesafelere ulaşmak, yakın mesafeleri aşmakla mümkün olur. / İmam Gazâlî
  • İşinde ve dersinde, her hangi bir fikri, noktayı küçümseyerek ihmal edip geçme. Küçük ihmalden büyük zararlar doğduğunu unutma. / Ali Fuat Başgil
  • Mesele, düşürülüp düşürülmediğimiz değil, tekrar kalkıp kalkamayacağımızdır. / Vinci Lombardini
  • İnsan, ancak düştüğünü fark ederse ayağa kalkar. / Alexis Carrel
  • Nerede olursanız olun, elinizdekilerle yapabileceklerinizi yapın. / Theodore Rosevelt

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir