“Sürdürülebilir İnsanlığın” Anayasası

Beraat-i zimmet esastır. Yani bir şahsın, kurumun veya kuruluşun, suçlu olduğu âdil mahkemeler tarafından kesin hükme bağlanıncaya kadar suçsuzdur ya da öyle sayılmalıdır.

Varsa yolsuzlukların üzerine gidilmelidir. Ancak yolsuzlukların sivil darbe için kullanılması hukuka ve ahlaka aykırıdır, cinnettir ve cinayettir.

Sürdürülebilir insanlığa sahip olmak isteyen her insan yolsuzluklara karşı olmalı, yolsuzluklarla, imkanı ve kudreti varsa doğrudan doğruya yahut dolaylı şekilde âdil ve ahlaklı olarak ve kalarak mücadele etmelidir.

İster askerî olsun, ister sivil olsun bütün darbeler kötüdür, yıkıcıdır ve zararı faydasından çoktur. Bu minvalde hiçbir sivil kuruluşun ya da örgütün darbe yapmaya hakkı yoktur. Hiçbir siyasî partinin de sivil ya da askeri darbe yapmaya, sivil ya da askeri darbecileri desteklemeye hakkı olamaz. Yani serbest seçimle gelen iktidar ancak serbest seçimle gitmelidir. İşlediği bir suç varsa adalete hesabını vermelidir.

İnsanların yatak odalarına gizli kamera ve ofislerine böcek koymak ahlaksızlıktır, hukuka aykırıdır ve ağır bir suçtur. Kısaca bu bir çukurluktur.

Sürdürülebilir insanlığa talip olanlar ne sivil darbe yapmak isteyenlerle ne de hırsızlarla ve kokuşmuşlarla olur. Çünkü ikisi de yanlıştır. İki ayrı yanlış nihayetinde yanlıştır. Yanlış ancak hakkı göstermekle, yapmakla ve doğruya/hakka yönelişle temizlenir.

Esasa, usûle, temellere ait büyük bozukluklara ve çarpıklıklara sahip olanlar doğal olarak sürdürülebilir insanlığın dışına çıktığından dünyayı ıslah edemezler.

Özetle: Bir gemide isyan patlak verdiğinde, kaptan köşkünde kavga çıktığında ya da kaptana saldırıldığında yapılacak ilk iş, kavgayı durdurmak, yangını söndürmek ve geminin selametini sağlamaktır. Kim haklı kim haksız olduğu meselesi, geminin selametinden sonra konuşulmalıdır. Kimsenin gemimizi delmeye, batırmaya ve geleceğimizi karartmaya hakkı yoktur. Bu vebale aklı başında kim ortak olabilir ve üstlenebilir!

***

“Şeffaflık ve Temizlik” üzerine güncel bir bilgi: Türkiye’nin Uluslararası Şeffaflık ve Temizlik Örgütü’nden (Transparency Internatıonal-TI)* almış olduğu temizlik ve şeffaflık notu 50 puandır. Yani puanımız 10 üzerinden 5’dir. Sizce de düşük bir puan değil mi? Yani sınıfı zor geçmişiz.

***

İki testinin çarpışma metaforu:

İki testi birbirine vurulursa/çarptırılırsa ne olur?

İhtimalleri sıralıyorum:

  • İkisine de bir şey olmaz.
  • İkisi de kırılır.
  • Biri kırılır diğeri çatlar.
  • İkisi birden çatlar.

Peki sadece dört olasılık mı var.

Beşinci olasılık yok mu? dersiniz.

Bence var. O da testileri birbirine vurmamak. Yani testilerin çarpışmasına yol açacak o olasılığı ortadan kaldırmak. Bu da düşmemek/çarpışmamak için güzel ahlakla ve titizlikle yürümektir./yürütmektir. Özeti olarak hesabını veremeyeceğin ya da vermekte zorlanacağın şeyi yapmama noktasıdır…

***

Her zaman lazım olan düsturlar:

İnsan özünde adaleti, güzel ahlakı ve mertliği bulundurmalıdır. Şayet bir insan özünde bu 3 hususiyeti barındırırsa eylemlerinde; doğrunun, iyinin, güzelin, faydalının ve adil olanın hakim olması için çalışır. Geçmişten ders alır ve mevcut şartları en iyi şeklide değerlendirmesini becerir. Bunları ilmen doğru bildiği, siyaseten adil bulduğu, ahlaken iyi ve güzel saydığı, iktisaden faydalı ve yararlı olduğuna inandıkları ile biçimlendirir.

Bu “değerler/düsturlar hepimizi değerli kılar” ve hepimizin şifalı yemeğidir. Hastalık ancak bu bu şifalı yiyeceklerle deva bulur.

 

Paylaşılması gereken özlü sözler:

  • Sürdürülebilir çevreden ve ulaşımdan önce, “sürdürülebilir insanlık” yani “uzun bir dürüstlük” gerekir. Dürüst bir insan, daima çocuk kalır. (İ. Tenekeci)
  • Dostluk, yürürken belirginleşen bir şeydir. (İ. Tenekeci). Herkes yürümesine dikkat etsin. Birbiri itiştirmesin, çelme takması, düşeni kaldırsın ve düşene tekme atmasın. Aksi insanlığı öldürmektir.

 

Dipnotlar:

* Uluslararası Şeffaflık Örgütü, “2013 Yolsuzluk Algısı Endeksi”ndeki yolsuzluk sıralamasında Afganistan, Kuzey Kore ve Somali zirvede yer aldı. Danimarka ve Yeni Zelanda ise yolsuzluğun en az yapıldığı ülkeler oldu. Geçen yıl yolsuzlukla mücadelede iyileşme görülen Türkiye ise puanını 50’ye yükseltti. Böylece Türkiye 177 ülke arasında 53’üncü oldu. Türkiye geçen yıl 54’üncü sırada yer almıştı. Avrupa’da yolsuzlukların en yaygın olduğu ülke ise Yunanistan oldu. Geçen yıl 36 puan ile 94’üncü sırada bulunan Yunanistan, gerçekleştirdiği reformlarla bu yıl puanını 40’a, sıralamasını da 80’e yükseltti. 2012 yılında 65 puanla 30’uncu sırada bulunan İspanya ise bu yıl 6 puan kaybederken, 40’ıncı sıraya geriledi. Almanya ise endekste 12’nci oldu. En temiz ülkeler Danimarka ve Yeni Zelanda, 91 puan alırken, Afganistan, Kuzey Kore ve Somali 8’er puanda kaldı.

(Özet Not: Ne acı değil mi! AD)

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir