Honda’nın dizel atağı…

Yakıt tasarrufu sağlayan temiz motorlar üretmek amacı ile dizel teknolojisinden ziyade, bugünlerde çok daha fazla önem kazanan hibrit teknolojisine yönelen Honda, dizel motorların kazanmış olduğu ivmenin doğrultusunda 2005 yılında tamamen kendi üretimi olan 2.2 i-CTDi 140 hp’lik motoru üretmiştir.

Honda dizel motor üretmiyor mu diye soranlara bir cevap niteliğinde olan bu motor, lansmanı yapıldığı yıl “Engine of the Year” yarışmasında yılın motoru seçilmişti.

Daha sonra geliştirilen bu motor, i-DTEC teknolojisi ile sırasıyla 150 ve daha sonra 180 hp’ye çıkartılmıştır. Her iki beygir gücüne sahip motorlar da Avrupa’da müşteriyle buluşmuştur.

Bu motor değişik güçlerle Honda Accord ve CR-V’de kullanılmıştır.

Ürettiği çevreci teknolojilerle öncü konumda bulunan Honda bu doğrultuda çalışmalarına devam ettirmiş ve hala ettirmektedir. Honda bu konuda stratejisini belirlemiş ve hidrojenin geleceğin yakıtı olacağı düşüncesinden hareketle bu teknoloji üzerine yaptığı çalışmalarda büyük ilerlemeler kaydetmiştir. Öyle ki Honda, kulanım onayı alınmış dünyanın ilk hidrojen yakıt hücreli aracı olan FCX’i 1999 yılında geliştirmiştir. Dokuz yıllık bir çalışmanın ardından Honda hidrojenli araçlarda üretim modeline geçerek FCX Clarity’yi Amerika ve Japonya’da leasing yöntemi ile müşterilerine teslim etmiştir. Bu aracın egzozundan atmosfere sadece su buharı salınmaktadır ve dolayısıyla zararlı gaz emisyonu sıfır düzeylerindedir.

Honda dünyaya bu şekilde açılırken Türkiyeli müşterilerine daha çok benzinli modeller sundu. Ancak en büyük istisnayı şüphesiz hibritlerin öncüsü olan Civic hibrit gösterdi.

Durum 1 Kasım 2012’ye kadar böyle devam etti.

İstanbul Autoshow 2012’de Japon otomotiv devi Honda, tutum değişikliğine giderek Honda Civic Hatchback’in kalbine 1.6 litre i-DTEC dizel motoru yerleştirdi.

Avrupa’da Honda’nın Earth Dreams Technology serisinin ürünü olan 1.6 litre i-DTEC motor, 4000 d/d’de 120 PS güç ve 2000 d/d’de 300 Nm tork değerleriyle etkileyici bir performans sunuyor.

Motorun başarısını sağlayan başlıca özelliklerden biride, kullanılan hafif malzeme teknolojisi. Motor bloğunda alüminyum malzeme kullanılmasıyla ağırlığının azaltılması, yakıt tüketiminin ve egzoz emisyonlarının azaltılmasına yardımcı olurken sürüş dinamiklerinin iyileştirilmesine de önemli katkıda bulunmaktadır.

Yüksek verimli kompakt turbo, yeni geliştirilen emme manifoldu ve stop-start sistemi gibi ileri teknolojilerin birlikteliği ile yeni Civic, 100 km’de 3,6 litrelik birleşik yakıt tüketimi ve 94 g/km’lik CO2 emisyonu ile çevreye dostluğunu da ilan etmektedir.

Öncelikle Honda’ya,

Sonrasında dizel motorlu otomobil arayışında olanlara ve

Tüm otomobilseverlere hayırlı olsun…

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir