Gizli buzlanma tehlikesi

Gizli buzlanma; çiğin, hava sıcaklığı eksi derecelere düşen ve yan rüzgarlardan çok fazla etkilenen köprüler, viyadükler, tepe üstleri gibi yerlerde/bölgelerde ya da yollarda zeminin kısmen buzlanması ve donması anlamına gelir.
Gizli buzlanma için herhangi bir yağışa ihtiyaç yoktur.
Bu durum sürücüleri aldatan en önemli faktördür.
Kazaların büyük bir bölümü, “bariyerlere çarpmış” ya da “kontrolden çıkmış ve takla atmış araçlar”
şeklinde bu gibi yerlerde olur.
Peki bu bölgelerdeki riskleri nasıl bertaraf ederiz?
Tabiî ki en önemli konulardan biri kış lastikleridir.
Kış lastiklerini kullanmayan sürücüler, karda, çiğde ve gizli buzlanmada tehlikeye maruz kalacaklardır.
Normal lastikler 7 derece ve üstünde, kış lastikleri ise 7 derece ve altında maksimum performans sağlarlar.
Bu konuya ek olarak sürücüler gizli buzlanma levhalarını gördükleri ya da gizli buzlanma olabilecek yerlerde;

  • Sert direksiyon hareketlerinden kaçınmalıdırlar. Takip mesafesi iyi olan bir sürücü sert direksiyon hareketi yapmak zorunda kalmaz.
  • Ani şerit değiştirmemelidirler. Çünkü bu gibi durumlarda araç kontrolden çıkabilir.
  • Hızlarını yükseltmemelidirler. Özellikle çiğ yağıyor yada yağmış ise köprü, viyadük ve rüzgarı yandan alan yollarda aracın hızı düşürülmelidir.
  • Öndeki araçla aralarındaki takip mesafesini artırarak 3 katına yani 6 saniyeye çıkartmalıdırlar.
  • Vites düşürme yöntemiyle hızlarını azaltma yoluna gidebilirler.
  • Gaz ve fren pedallarına mümkün olduğunca yumuşak davranmalıdırlar.

Bu konulara azami dikkat edildiğinde korkulacak ya da tedirgin olunacak bir durum söz konusu değildir…
Özetle; sürücüler gizli buzlanma levhalarını gördükleri ya da gizli buzlanma olabilecek yollarda; ani direksiyon hareketlerinden kaçınmalı, gerekmedikçe ani şerit değiştirmemeli, gaz pedalından ayaklarını çekmeli, fren ve gaz pedalı mümkün mertebe az ve yumuşak kullanılmalıdır. Bu tip yollar “sabit sürüşün” izlenmesi gereken yollar olduğu ise akıldan çıkarılmamalıdır…

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir