Eko Sürüş – 8 – Bakımlı Araç Ekonomi Sağlar

Periyodik Bakımlar: Sadece yakıt ekonomisi sağlamak için değil, motordan uzun süre verim alabilmek için aracın bakımlarının periyodik olarak yapılması gerekir. Bu konuda yapılması gereken en doğru hareket, otomobilin üreticisinin tavsiye ettiği bakım periyotlarını, önerilen zamanlarda ve yetkili servislerde yaptırmaktır. Aracın hem sürüş güvenliği hem de performansı açısından düzenli olarak takip edilen periyodik bakımlar, doğal olarak yakıt tüketimini artıracak aksaklıkların da oluşmasına meydan vermez. Bundan dolayı otomobilinizin periyodik kontrollerini zamanında ve yetkili servislerde yaptırın.

Motor Ayarları: Kullanım sırasında kendiliğinden bozulabilen ayarlar, tüketimi artırıp performansı düşürebilir. Bu nedenle otomobilinizin rölanti ve karbürasyon (hava-yakıt ayarı) gibi ayarlarını kontrol ettirin. Karbüratörlü araçlarda karbüratör ayarlarına özen gösterilmesi gerekir. Yeni nesil araçlarda kullanılan kontrol ünitelerinin (ECU) yazılımlarında güncellemeler gerekebilir.

Yakıt Besleme Sistemi: Otomobilin yakıt tüketiminin arttığını fark ettiğinizde periyodik bakımı beklemeden aracınızı bakıma götürün. Öncelikle otomobilin besleme sisteminin, yani aracın motor teknolojisine göre enjeksiyon sisteminin ya da karbüratörünün temizlenmesi gerekebilir. Özellikle enjeksiyonlu araçlarda enjektörlerin karbon temizliğinin yapılması gerekebilir. Aynı şekilde karbüratörün de belli aralıklarla temizlenmesi ve ayarlarının yapılması gerekir.

Yakıt filtresi: Yakıt filtresinin düzenli olarak yenilenmesi besleme sisteminde oluşabilecek tıkanıklıkları önler. Filtre yakıttan süzülen kirlerden dolayı tıkalı olarak kullanılabilirse de zaman içinde enjektör ya da karbüratörde tıkanmaya yol açarak yakıt tüketiminde artışa neden olabilir. Bundan dolayı filtre değişim periyotlarına özen gösterilmelidir.

Hava Besleme/Emiş Sistemi: Motorun performans ve tüketiminde emilen havanın temiz ve kuru olması önem taşır. Hava filtresi, motora emilen havadaki tozları ve nemi süzer. Ancak zamanla tozdan kirlenen ve nemden şişen hava filtresi görevini yapamaz ve hava girişini engeller. Yakıtın verimli olarak yanmasını sağlayacak ölçüde hava girişi sağlanamadığında aracın performansı düştüğü gibi tüketimi de fark edilir şekilde artar. Kirli hava filtresi yüzünden daha çok gaza basmak zorunda kalındığı için tüketimde belirgin bir artış olabilir. Özellikle ülkemizin tozlu yollarında hava filtresinin kolaylıkla kirlendiğini akıldan çıkarılmamalıdır.

Ateşleme Sistemi: Ateşlemenin iyi olmaması, genellikle bujilerin yıprandığı ya da değiştirilme zamanının yakın olduğu sonucunu çıkartır. Özellikle düşük devirli kullanımda ve sıkışık trafikte bujiler kolay kirlenir ve kurum bağlar. Kirli ve eskimiş bujiler, hava-yakıt karışımını sağlıklı şekilde ve zamanında ateşleyemediğinden motorun yanma verimini düşürür. Bu durum beraberinde doğal olarak yakıt tüketiminin artması sonucunu getirir. Ömrünü tamamlamış bujiler, yakıt tüketimini belirgin oranında (%5 düzeylerinde) arttırabilir.

Periyodik bakımı takip edilen araçlarda zaten bakımlarda bujiler yenilenir ama düzensiz bakım yapılan araçlarda bujilere büyük özen gösterilmesi gerekir. Buji değişimi yapılırken bütün diğer değişen parçalarda olduğu gibi üreticinin önerdiği tip ve özellikteki bujiler tercih edilmelidir. Klasik ateşleme sistemine sahip motorlarla güçlendirilen araçlarda, avans ayarı, tüketim ve performansta büyük önem taşır. Hava-yakıt karışımının doğru zamanda ateşlenmesini sağlaması gereken avans ayarı bozulduğunda tüketim artar ve motor verimsiz çalışır. Ayrıca klasik ateşlemeli motorlarda distribütör ve platinin de kontrol edilmesi gerekir. Görevini tam yapmayan platin, motorun gücünün düşmesine ve tüketimin artmasına yol açabilir. Sözün özü; eskiyen bujiler, çekişi düşürür ve tüketimin artmasına neden olur.

Yeni nesil araçlarda motor ayarları:

  • Ateşleme: Herhangi bir ateşleme ayarına gerek yoktur.
  • Bujiler: Bujilerin değiştirilmesi gerektiğinde motorunuza uygun marka, tip ve tırnak aralığına sahip bujiler kullanılmalıdır. Bujilerinizden en iyi verimi ve performansı, üretici firma tarafından belirlenen bujilerin kullanılması ile elde edebilirsiniz.
  • Rölanti: Herhangi bir rölanti ayarına gerek yoktur.
  • Hava filtresi ve yakıt filtresi: Tıkanmış filtreler verimi düşürür. Bunun için değiştirilmesi gerekir.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir