Eko Sürüş – 7 – Yürümek ve Araç Paylaşımı

Kısa mesafelerde otomobil kullanmayın: Normal bir motorun ideal çalışma sıcaklığına erişmesi için 4 km yol kat etmesi gerekir. Motor ilk çalıştırıldığında anlık tüketim oldukça yüksektir. Ancak birkaç km sonra anlık tüketim normale döner. Bundan dolayı kısa mesafelerde araç kullanmak yerine, yürümek hem ekonomik hem de sağlıklıdır.

Araç paylaşımı: Otomobilde sağlayacağınız en büyük ekonomi, otomobilleri paylaşmaktır. Günümüz otomobilleri dört kişinin konfor içinde yolculuk edebileceği şekilde tasarlanmıştır. Otomobili paylaşarak kullanmak, yapılan “tüketimi azaltma tavsiyeleri” içinde mutlaka yer alıp belki de en az önemsenen önerilerden biridir. Buna karşın sağladığı tasarruf tartışılmazdır. Birbirine yakın yerlerde oturan ve aynı yolu kullanarak işe gidip gelen kişiler, ayrı ayrı değil de tek bir otomobille yolculuk yaptıklarında;

  • yakıt ekonomisi,
  • trafikten araç azaltma,
  • daha az yol işgali,
  • trafik akış hızının artması,
  • hem yol hem de araçların bakım giderlerinin azalması,
  • az kilometre kat eden araçların ikinci elde daha az değer kaybetmesi,
  • artan trafik güvenliği,
  • daha az trafik stresi,
  • daha çevreci yolculuk,
  • daha verimli iş gücü

gibi faydalar sağlar. Trafik keşmekeşinin kendisini tamamen hissettirdiği İstanbul gibi büyükşehirlerimizde en çok uygulanması gereken yöntemlerden biri hiç şüphesiz araç paylaşımı.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir