Eko Sürüş – 2 – LPG: Benzine Ucuz Rakip

Yakıt ekonomisi sağlamak isteyen araç sahiplerinin son yıllardaki en çok yöneldiği çözüm, araçlarına LPG dönüşümü yaptırmak oldu. Benzinden daha hesaplı olan litre fiyatıyla ülkemizde başta ticari araç ve taksi kullanıcıları olmak üzere birçok araç sahibinin tercih ettiği LPG kullanımı giderek yaygınlaşmaktadır. LPG (Sıvılaştırılmış petrol gazı -Liquid Petroleum Gas), petrolün damıtılması ve parçalanması esnasında elde edilen ve sonradan basınç altında sıvılaştırılan başlıca propan, bütan ve izomerleri gibi hidrokarbonlar veya bunların karışımıdır. LPG, basınç altında sıvı halde bulunan propan ve bütana verilen ticari isimdir. Kolay depolama ve taşıma için genellikle sıvı halde tutulur. Gaz yakıtlar hidrojence zengindir ve silindirlere gaz fazında girerler. Bu iki karakteristik, temiz bir yanma sağlar.

Dünyada özellikle 70″li yıllardaki petrol krizinde başvurulan LPG dönüşümü, son 10 yıldır yoğun olarak Türkiye’nin de gündeminde. Son yıllara kadar özellikle mutfakta ve sanayi uygulamalarında kullanılan LPG, düşük fiyatıyla benzine alternatif olarak otomobillerde de kullanılmaya başlandı. Bu kullanımda özellikle LPG’nin litre fiyatının benzinden çok daha düşük olması etkili oldu. 2008 yılında otohaber tarafından yapılan testlerde Lacetti’nin 109 HP gücündeki 1.6 lt’lik motoru fabrika verilerine göre 100 kilometrede ortalama 7.1 litre yakıt tükettiği belirtilmektedir. Yapılan testte araç, 7.8 llitre/100 km’lik bir benzin tüketimine imza attı. Otomobilde yakıt maliyetini düşürmek için BRC markalı LPG sıralı sistemini devreye alındığında 100 km’deki tüketim 9.5 litreye çıktı. Her iki yakıt türünün de 13.03.2008 tarihli litre fiyatları dikkate alındığında Lacetti’nin 100 km’deki benzin giderinin yaklaşık 25 TL, aynı mesafedeki LPG giderininse 16.5 TL olduğu ortaya çıkıyor. Yani LPG, oldukça ekonomiklik sağlıyor. Peki ya performans üzerindeki etkisi? Yapılan ölçümlerde LPG’nin hem hızlanma hem de esneklik verileri üzerinde az da olsa olumsuz bir etkisi olduğu görüldü. Ancak tüketimdeki fark dikkate alındığında performanstaki bu azalma oldukça önemsiz kalıyor.

Yine 2009 yılında otohaber tarafından yapılan bir diğer testte konuk Hyundai Accent Era 1.4 Otm-LPG oluyor. Motor, benzinle veya LPG’li çalıştığında gürültü seviyesinde kaydedilir bir değişim oluyor. LPG çalışma durumunda Accent Era’nın daha sessiz olduğunu tespit edildi. Accent Era’nın LPG’li kullanımdaki ortalama tüketimi benzinle karşılaştırıldığında yüksek. LPG’nin otomatik şanzımanla olan uyumunun benzin ya da mazottan çok da farklı değil. Ortalama 7.0 litre/100 km’lik benzin tüketimiyle

Accent Era, LPG’li kullanımda 8.8 litre/100 km ortalama tüketime ulaştı. Aradaki yüzde 12’lik tüketim farkı ilk başta çok gibi görünebilir. Ama LPG’nin pompa fiyatı (13.02.2009) 1.71 TL ve benzinin 2.92 TL olduğu kıyaslanırsa, yaklaşık yüzde 52’lik bir fiyat avantajı elde ediliyor. Özellikle uzun kilometre yol yapan araçlarda bu fark iyice artacaktır. Ancak LPG sıralı sistemin taktırma maliyetinin 1000 ile 2200 TL arasında ek maliyet getireceğini de buraya not edelim. Garanti kapsamından çıkmış yılda yaklaşık 15.000 km’de yol yapan benzinli araçların hem daha ekonomik hem de daha çevreci kullanılması için araçlarına LPG sıralı sistem taktırmalarını özellikle tavsiye ederim.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

1 Cevap

  1. mustafa kuşcu dedi ki:

    merabalar 2000 model ford eskortum vardı arabamda düz sırasız lpg vardı sıralıdan daha az yakıyordu arabasında sıralı olanlarla 3-5 sefer test ettik sıralı sistem 220 kuruş yakarken düz tüp sabit 100 kilometre hızda 160 kuruş yaktığını gözlemledik ve sıralı sis bu duruma sıralı sistem lpgsi olanlarda şaştılar idda ediyorum düz lpg sistemi sıralıdan daha az yakıyor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir