Yürüyen aksamlı ve aksamsız arka aks sistemleri nedir?

Yürüyen aksamlı arka aksın en basit şekli sabit akstır ve günümüzde artık sadece bazı ticari taşıtlarda ve arazi araçlarında kullanım alanı bulmaktadır. Sık kullanılan eğik kollu aks gibi hafif ve yer tasarrufu sağlayan tek te­kerlek bağlantıları, harmonik konfor ve sürüş özellikleri sağlamaktadır. Konstrüksiyonu daha karmaşık olan çift çapraz kollu aks ile yol tutuş özellikleri çok daha düzel­mektedir.
Sabit aksta, iki tekerlek sabit bir aks ile birbirine bağlanmıştır. Tekerlekle­rin yol ve yatıklık/farklılıkları ortaya çıkmaz. Tek taraflı bir engelin geçil­mesi sırasında aksın bü­tünü eğim kazanır ve böylece her iki tekerleğin de yatıklığı değişir. Sabit aks yürüyen aksam aksı olarak kullanıldığında, çoğu zaman diferansiyel ve yürüyen aksam mille­rinin muhafazası olarak da görev görmektedir. Böylece hassas sürüş ka­rakteristiği ve konfor özellikleri bulunmayan büyük, yaylanmayan bir kütle ortaya çıkar. Buna karşılık sabit akslar çok sağlamdır ve günümüz­de hemen hemen sadece ticari araç alanında kulla­nılır.
Eğik kollu aksta tekerlek­ler, yaylanma sırasında aracın uzunlamasına ak­sına göre eğimli hareket eden kollara bağlanır. Yekpare yapı şekli büyük bagaj hacmine imkan ta­nımaktadır.
Yürüyen aksamsız arka aks için en ekonomik çözüm ola­rak bağlantılı kollu aks kendisini kanıtlamıştır. İki adet uzunlamasına kol aynı zamanda stabilizatör görevi ya­pan bir çapraz taşıyıcı ile birbirine bağlanmıştır. Bu yapım tarzının en önemli avantajları; az yer kapları ve hafif (yaylanmayan küt­le) olmalarıdır.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir