Yürüyen aksamlı ve aksamsız araçlarda ön aks yapısı

Yürüyen aksamlı ön akslar direksiyon ve yürüyen ak­sam güçlerini aktarmalıdır. MacPherson süspansiyon yüksek oranda kullanılmaktadır. Bu sistemde, tekerlek kumandası ve yaylama tek noktada ve ağırlık optimizasyonu sağlayan yapı grubunda toplanmıştır ve yayın bü­yük aralıkta çalışmasına sağlamaktadır. Çift çapraz kollu tekerlek kumandası veya dört kollu aks önden yürüyen aksamlı araçlarda daha nadir görülmektedir. Örneğin Volkswa­gen Passat’ta dört yerden kumanda edilen ön akslı bir sistem kullanılmaktadır.

Yürüyen aksamsız ön aksta da MacPherson süspansiyon kullanılmaktadır. Tekerlek kumandası sağlayan amorti­sör kolu da aynı yapıdadır ancak yay ayrı olarak çalış­maktadır. Çift çapraz kollu tekerlek kumandası da arka­dan yürüyen aksamlı ön akslar için uygundur.

Mc Pherson süspansi­yonda, amortisör aynı zamanda tekerlek taşı­yıcısı kumandasını (hareketli bağlantı) sağla­maktadır. Tekerlek kumandası, tekerleğin bağlantısının yapıldığı ve kontrollü hareketine imkan tanı­yan yapı parçalarını kapsamaktadır. Çapraz kollar, tekerlek hareketini aracın uzun­luk aksine göre çapraz olarak hareket etmeye zorlar. Çift çapraz kollu teker­lek kumandası, üst üste bulunan iki çapraz kol­dan düşmektedir.

Yazım olarak McPherson mı yoksa MacPherson mı? Doğrudur. Aslında literatürde her iki yazımla da karşılaşılabilmektedir. Ancak en doğru yazım “MacPherson”dur. Bu süspansiyon sistemi Earle S. MacPherson tarafından geliştirildiği için bu isimle anılmaktadır.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir