Yeni alınan motorlarda yağ tüketiminin yüksek olmasının nedeni nedir?

Değerli okuyucum,
Motor yağı motor için çok hayati bir sıvıdır. Yağların görevleri arasında; piston ve silindir ya da silindir gömleği arasında segmanlar vasıtasıyla yağ filmi oluşturarak sürtünmeyi en aza indirmek ve metal yüzeylerin aşınmalarını azaltmak, kompresyon kaçağının önlenmesine yardımcı olmak, yataklar ve muylular arasındaki boşluk nedeniyle meydana gelebilecek vuruntuyu yok ederek gürültü ve sesleri azaltmaktır. Motor yağları genel olarak; yağlama, soğutma ve temizlik görevlerini yapar. Hem yeni hem de yenileştirilmiş motorlarda; pistonlar, segman ve silindir duvarları alışma sürecinde daha fazla yağ tüketir. Bu tip motorlar ancak 5000 km’den sonra normal yağ tüketimi seviyesine ulaşır. Silindir cidarlarında kalan yağın yanarak egzozdan atılması, turbo gibi yüksek sıcaklıklara maruz kalan üniteler nedeni ile buharlaşmalar vb. sonucunda, her motorda bir miktar yağ sarfiyatı olur. Yağ eksiltme motor gömleklerinin aşınması, kullanılan yağın cinsi, yağ değişim aralıklarına uyum, hava filtresinin temizliği, motor ayarlarının doğruluğu, kullanılan mazotun/benzinin kalitesi, aracın yükle[n]me koşulları gibi konulara doğrudan bağlıdır. Bir başka konuda aracın kullanım mesafesi ve süresi. Araçların kısa sürüş mesafelerinde hem yakıt hem de yağ tüketimi normalden daha fazla olur. Periyodik bakım koşullarına uyulan motorlarda, aşırı tüketim beklenmez.
Yağ tüketimi, yapılan kilometre ile değil, yakıt tüketimini ile oranlanarak hesaplanır. Araçtan araca ve kullanım koşuluna bağlı olarak değişmekle birlikte bazı araçlarda normal sürüş koşullarında 1500 km’de maksimum 1 litre, zor sürüş koşullarında 1000 km’de maksimum 1 litre yağ tüketimi olabilmektedir. 30/11/2010 Dr. Abdullah Demir

Abdullah Çalışır

1977 yılında Eskişehir de doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Eskişehir de tamamladı. 1996 yılında Eskişehir Anadolu Teknik Lisesi Uçak Motorları bölümünden mezun oldu. 1997 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesinde Otomotiv Anabilim Dalında lisans eğitimine başladı ve 2001 yılında mezun oldu. 2002-2005 yılları arasında Marmara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Eğitimi Anabilim Dalında ‘Buji Ateşlemeli Motorlarda Sıkıştırma Ve Yanma Periyotlarının Analizi' konulu tez çalışmasıyla yüksek lisansını tamamladı. Aynı zamanda İzzet Çakan Gemi Makineleri ve Malzemeleri İmalat Ve Pazarlama Ltd. Şti'de Kalite ve İmalat Müdürlüğü, Mercedes-Benz Türk AŞ. ve Volkswagen Otomotiv Yetkili Bayilerinde 2. El Satış Müdürlüğü yaptı. Akademi Marmara Sürücü Kursu'nda Kurucu ve Müdürlük görevi, Marsan Uluslararası Taşımacılık, Otomotiv, Makine Tah. San. Ve Tic. Ltd. Şirketinde Şirket Müdürlüğü görevi yaptı. Otomotiv sektörüyle ilgili ulusal ve uluslararası sempozyumlara katılmış olup çeşitli makale çalışmaları bulunmaktadır. Bütün bu çalışmaları sırasında 20 yıldır ailesine ait olan otomotiv firmasında profesyonel olarak her marka araçta 2.El araç piyasa analizi, ekspertizliği ve alım-satım işleri yaptı. Halen ülkemizin en önemli ve değerli otomotiv distribütör markasında eğitim sorumlusu olarak görev yapmaktadır. Evli ve 1 çocuk babası olan Çalışır İngilizce bilmektedir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir