VVEL ile C-VTC teknolojileri

Nissan değişken supap hareketleri ve açılmaları (VVEL- Variable Valve Event and Lift ) ile sürekli valf zamanlama kontrolünü (C-VTC, Continuous Valve Timing Control) birleştirmek suretiyle, güçlü, yakıt verimliliği olan ve düşük emisyon değerleri sağlayan bir motor teknolojisi oluşturmuş. Bu ileri teknoloji, Nissan ve Infiniti marka araçların kalbinde görev yapan ünitelerde görev yapmaktadır. Yeni sistem, 2010 Nissan Yeşil Programında açıklanan, karbondioksit atıklarının %10 azaltılması kuralına katkıda bulunurken, VVEL teknolojisini taşıyan ilk ürün Infiniti G37 coupede kullanıldı. Klasik motorlar hava girişini gaz kelebeğini kullanarak kontrol ederken, VVEL donanımlı motorlar bunu doğrudan emme supapları vasıtasıyla yaparlar. Böylece, supap hareketleri ve açılmaları bir kontrol ünitesi tarafından sürekli olarak kontrol edilir.

Özetlersem:

Silindir içerisinde daha etkili hava akışı meydana geldiğinden, aracın performansı ile egzoz borusundan atmosfere salınan karbondioksit oranı arasında denge sağlanır. Nissan yeni motor teknoloji sayesinde, araçlarda; yüksek yakıt verimliliği, daha iyi tepki, daha fazla güç ve daha temiz egzoz emisyonları elde edilebilecek.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir