Vites boştayken yakıt tüketimi olur mu?

Araç aynı hızda ama vites boştayken bilgisayar yaklaşık 1.3 lt /100 km olarak gösteriyor fakat vitesteyken sıfır gösteriyor. Bu farklılıklar neden kaynaklanmaktadır?

Kısaca belirtmek gerekirse yeni nesil araçlarda normal bir hızda ilerlerken ve araç vitesteyken gazı bırakınca yakıt tüketimi kesilir.

Yol bilgisayarının ölçümü kesmesi gibi bir şey söz konusu değildir. Sadece yakıt tüketilmediğinden ekranda “0”görünür. Enjeksiyonlu motorların görev yaptığı araçlarda yokuş aşağı inerken gaza basılmazsa yakıt kesme stratejisi devreye girer.

Ancak yokuş inerken kesinlikle vitesi boşa atmayın ve kontağı kapatmayın. Vites boşa alındığında motorayakıt girişi kesilmediğinden tüketim azda olsa devam eder. Ayrıca motor kompresyonu ortadan kalkacağından otomobili durdurmak güçleşir.

Kontak kapatıldığındaysa fren sistemi bir süreden sonra çalışmayacağı için yapılacak yakıt tasarrufuna karşılık ciddi kazalarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Şu notu düşerek değerlendirmemi bitireyim. Ön paneldeki yol ve araç bilgi ekranına yansıyan değerlerin yansımasında bir miktar gecikme olduğu da unutulmamalıdır.

Otohaber

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir