V2V ile araçlar birbiriyle iletişim kuracak

Baş döndürücü bir hızla ilerleyen teknik ve teknolojik gelişmeler hayatımızı kolaylaştırdığı gibi güvenliğimize de katkıda bulunuyor. İşte bu alanda yapılan çalışmalardan biri de akıllı otomobiller (smart car). Yakın geleceğin tekniğini kullanan bu ulaşım araçları muhtemel tehlikeleri öngörerek ya sürücüyü uyarıyorlar ya da kendi kendilerine gerekli önlemleri alıyorlar. Geleceğin akıllı araçlarını üretmek için birbirleriyle iletişim kurabilen otomobil teknolojileri üzerinde yoğun çalışmalar yürütülüyor. V2V (vehicle to vehicle-araçtan araca) ya da C2C (car to car) tekniği adı verilen bu yöntem sayesinde araçlar birbirleriyle konuşacaklar.
V2V teknolojisi ile donatılmış araçların sürücüleri; aracının pozisyonu, istikameti, caddenin kullanılabilirliği, hava durumu ve muhtemel olasılıklar hakkında bilgilendiriliyor. Sistem; ileride karşılaşılabilecek tehlikeleri yaklaşık 500 metre önceden uyarıyor ve gerekirse anti blokaj ya da stabilite sistemini otomatik olarak devreye sokuyor.
 
Peki tüm bunlar nasıl gerçekleşiyor?
 
V2V düzeneği evlerimizde kullandığımız kablosuz internet sisteminin benzeri bir iletişim protokolüne sahip. Yani kablosuz olarak iletişime geçen araçlar yaklaşık 500 metre uzaklığa kadar birbirleriyle konuşabiliyorlar. 500 metre çapında bir iletişim ağı içinde bulunan araçlar birbirlerine; konumları ve caddenin durumu, ileride gerçekleşmiş bir kaza, yol inşaatı, trafik kontrolü hakkında bilgiler veriyorlar. Tabii ki burada zikredilen sistemlerin tümü geleceğin teknolojisi değil. Birçoğu zaten günümüzde kullanılmakta olan teknolojiler. Mesela Citroen titreyen koltuk tekniğini, Mercedes, Honda, Volvo otomatik fren sistemleri, Volvo ve Opel dış aynalara yerleştirilmiş kameraları arabalarında kullanmaya başladılar bile. Şimdi de birbirleriyle konuşan araçlar geliyor. Böylece hareket halinde bulunan bir araç köşenin öte tarafında bulunan başka bir aracı görerek ya sürücüyü uyaracak ya da gereken önlemi kendi kendine alacak. Bu tümleşik iletişim sistemi sürücüyü, iki araç çarpışma mesafesine gelmişse, alarm sesi ile uyararak önlem almasını sağlıyor.
 
V2V teknolojisi, bir otomobilin tam yerini saptamak için “uydu navigasyon” verilerini kullanıyor. Veriler, menzil dahilindeki diğer araçlara telsizle iletiliyor. Böylece diğer araçların tehlike arz edecek yakınlıkta olup olmadıkları belirleniyor.
 

Öyle anlaşılıyor ki araçlararası iletişim sistemi, trafik sorunlarını ve kazaları yüksek oranda azaltacak ve daha güvenli bir sürüş ortamı temin edecek.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir