TSI ve TFSI motorlara LPG uygulanabilir mi?

LPG dönüşümü; karbüratörlü, tek noktalı enjeksiyonlu ve emme supaplarının arka kısmına enjeksiyon yapan motorlara verimli ve sorunsuz bir biçimde uygulanabilmektedir. Ancak Volkswagen, BMW, Audi, Mitsubishi ve Vauxhall araçların bazısında kullanılan direk enjeksiyonlu motorlara (FSI, GDI, TSI ve TFSI gibi) uygulanmasında, sınırlı performans ve ekonomiklik elde edilmektedir. Ancak Vialle alternatif yakıt sistemleri üreticisi, FSI motorlara sıvı propan enjeksiyonu (LGi – liquid propane injection) üzerine çalışmalar yapmaktadır. Ayrıca bu gibi direkt enjeksiyonlu ve kademeli dolgulu motorlara şuan için BRC, Zavoli ve Tartarini gibi bazı firmalarda uygulamalar yapmaktadır. Ancak bu uygulamaların verimlilikleri ve beklentileri karşılama oranı şu an için düşük seviyelerde. Çünkü bu tip motorlarda genel olarak homojen dolgulu yanmanın gerçekleştiği fazlarda LPG kullanılmaktadır. Bir diğer ifadeyle heterojen dolgulu yanma fazlarında benzin enjeksiyonu devam ettirilmektedir. Diğer bir konuda dönüşümde konvansiyonel enjeksiyonlu motorlardaki dönüşüme ek olarak rail basıncının da ölçüldüğünü vurgulamak gerekir.
 

Özetle; GDI, FSI, TSI ve TFSI gibi motorlara uygulanacak LPG dönüşümü şu an için hem performansta hem de ekonomiklikte beklentileri karşılamayabilir. Çünkü hem benzinli kullanımdan kaynaklanacak giderler yüksek olacak hem de LPGli kullanımda motorun sunacağı performans düşük olacaktır.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir