Tork konvertörün çalışması

Araç rölantide çalışırken motor tarafından üretilen tork düşüktür. Eğer fren uygulanırsa, türbindeki yük, türbinin dönmemesi nedeniyle büyüktür.
Bununla beraber, araç durduğundan torklar oranı maksimumken, türbinin pompaya hızlar oranı sıfırdır. Böylece türbin daima motor tarafından üretilen torkdan daha büyük bir torkla dönmeye hazırdır.
Araç harekete geçerken fren bırakıldığı zaman türbin şanzıman giriş miliyle beraber dönebilir. Böylece araca gaz verilmesi türbinin motor tarafından üretilen torkdan daha büyük bir torkla dönmesine neden olur.
Aracın hızının artmasıyla türbinin dönme hızı çabucak pompa hızına yaklaşır. Torklar oranı böylece 1/1’e yaklaşır. Türbin hızının pompa hızına oranı belli bir değere (kavrama noktası) ulaştığı zaman, stator dönmeye başlar ve tork artırımı azalır. Bir başka değişle tork konvertör bir hidrolik kavrama gibi çalışmaya başlar. Böylece araç hızı daima motor hızıyla doğru orantılı olarak artar.
Araç orta ve yüksek hızlar arasında seyrederken; tork konvertör yalnızca bir hidrolik kavrama gibi çalışır. Türbin daima pompa hızına yakın bir hızda döner. 
Planet dişli grubu alüminyum alaşımdan yapılan şanzıman kutusu içinde yer alır. Şanzımanın çıkış devrini ve/veya çıkıştaki dönme yönünü değiştirerek, nihai dişli grubuna (diferansiyele) aktarır.
Kaynak: Otomatik şanzıman Opel eğitim notlarından istifade edilerek derlenmiştir (Derleme Tarihi: 08/06/2011).

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir