Tork konvertördeki stator tertibatının görevi nedir?

Türbin ile pompa tertibatı arasına yerleştirilmiş tepki “reaksiyon” elemanıdır. Tork artışı sağlar.
Yağ akış hızı büyükken türbinden gelip statöre giren yağın akış yönü, pompa ve türbin arasındaki dönme hızları farkına bağlıdır. Bu fark büyük olduğunda, pompa ve türbin arasındaki akış hızı büyük olacaktır. Bu yüzden pompanın dönüşüne engel olmaya çalışacak yönde, türbinden statöre yağ akışı olacaktır.
Stator kanatlarının ön tarafına gelen bu yağ, statorun pompanın dönüş yönünün tersine neden olur. Fakat statorun tek yön kavraması tarafından kilitlenmesinden dolayı, stator dönemez, ancak kanatçıkları, hidrolik akış yönünün, pompa dönüşüne yardım edecek şekilde değiştirilmesini sağlar.
Stator tek yön kavraması kaçırırsa; ilk harekette gerekli olan tork artışı olamayacağı için araç hiçbir vites konumunda hareket edemeyecektir.
Kaynak: Otomatik şanzıman Opel eğitim notlarından istifade edilerek derlenmiştir (Derleme Tarihi: 08/06/2011).

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir