TEMPOMAT nedir ve ne zaman devre dışı kalır?

TEMPOMAT sizin için aracın hızını sabit tutar. Tempomat’ı, aracı uzun bir süre aynı hızda sürebileceğiniz zaman devreye alın. 30 km/h‘in üzerindeki her hızı ayarlayabilirsiniz.

Kaza tehlikesi: TEMPOMAT, yol ve trafik durumlarını dikkate alamaz. TEMPOMAT devrede olsa dahi trafiği sürekli olarak takip edin. TEMPOMAT sürüş sırasında size destek sunan, sadece yardımcı bir araçtır. Aracın seyretmekte olduğu hızın ve zamanında frenlemenin sorumluluğu tamamen size aittir.

TEMPOMAT’ı aşağıdaki durumlarda kullanmayın:

Sabit hızda sürüş yapmanızı engelleyen trafik durumlarında (örneğin trafik yoğunluğu veya virajlı yollar). Aksi takdirde bir kazaya neden olabilirsiniz.

Fren yaptığınızda veya hızlandığınızda tahrikli tekerler yer tutuşlarını kaybedebilir ve araç savrulabilir.

·

Kötü görüşte, örneğin sis varken, sağanak, yağmur veya kar yağışında.

Hangi durumlarda TEMPOMAT devre dışı kalır:

·

Fren yaptığınızda,

·

Aracınız elektrikli el freni ile emniyete alınmış ise,

·

Otomatik şanzıman P, R veya N pozisyonundayken,

·

ESP’yi kapattığınızda,

·

30 km/h’nin altındaki bir hızda gidiyorsanız.

Kaynak: Mercedes CL İşletme Talimatı

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir