Taşıtlardaki bazı uyarı ve ikaz sistemleri hakkında bilgi verebilir misiniz?

Otomotiv üreticileri; sürücünün kontrolü sürdürmesi ve kazadan sakınması için gerekli tedbirleri alabilmek için sürücüyü uyarmaya yarayan bazı ileri güvenlik sistemlerini geliştirmişlerdir. Bu ileri güvenlik sistemlerinden bazıları;

Geri Yönde Çarpışma Uyarı Sistemi: Taşıt geriye doğru sürüldüğünde, taşıtın arkasında yaklaşık 6 metre içinde sabit ve hareketli objeleri saptayan arka tampon bölgesine monte edilen radar ve ultrasonik sensörler kullanılmaktadır. Sistem; diğer taşıtları, levhaları ya da bisiklet gibi objeleri saptamaktadır. Görsel ve sesli ikaz vermektedir. İkaz sisteminin frekansı; taşıt hızına ve objeden uzaklığına göre değişmektedir. Daha uzun menzilli bir sensör, sürücünün daha erken uyarılmasını ve reaksiyon süresinin arttırılmasını sağlamaktadır.

Önden Çarpışma Uyarı Sistemi: Sistemde uzun menzilli sensörler, radar ya da lazer teknolojileri kullanılmaktadır. Bu kullanılan uzun menzilli sensörler, 150 metreye kadar taşıtın önündeki objeleri saptayabilmektedir. Sistem; potansiyel olarak sürücüyü ve aracı tehdit edici bir durumu algılarsa hıza ve açısal pozisyona bağlı olarak mesafeyi ölçmektedir. Sistem, eğer gerçekten tehdit edici bir durum ortaya çıkarsa, durumu sürücüye bildirmek için sesli ve görsel uyarılar vermektedir. Ayrıca çarpışmayı önleyici sistemler ise, tehlike durumunda sürücüyü devre dışı bırakarak araca müdahale edebilmektedirler. Ancak bunun için aracın elektronik gaz ve fren donanımı dışında, aracın elektronik direksiyon kumandası özelliğine de sahip bulunması gerekmektedir.

Kör Nokta Uyarı Sistemi: Sistemde kullanılan infreruj sensörler, belli bir alana kadar arka ve taşıtın yan tarafındaki bitişik yolu izlemektedir. Eğer sensörler bu bölgede bir nesne ya da kişi saptarsa, yan aynada görsel bir uyarı belirmektedir.

Yoldan Çıkmaya Karşı Uyarı Sistemi: Sisteminde, direksiyon miline eklenen bir elektrik motoru yardımıyla aracın şeritte ya da yolda tutulması sağlanmaktadır. Bu donanımla sürücü otoyolda, şerit değiştirmediği ve yoldan çıkmadığı müddetçe direksiyon kullanmadan seyahat edebilmektedir. Aksi takdirde sistem devreye girerek sürücüyü sesli ya da görsel uyarı sistemleri ile uyarmaktadır

Devrilme Eğilimine Karşı Uyarı Sistemi: Oldukça karmaşık bir elektronik sistem olan devrilme eğilimine karşı uyarı sistemi, taşıt içinde bulunan insanların emniyetini sağlamak amacıyla taşıtın devrilme eğilimini algılamak ve ortaya koymak için dizayn edilen bir sistemdir. Sistem, açısal hız sensörü ve ivmeölçerleri içermektedir. Bu sisteme uygun karşı önlemlerin aktifleşmesi vasıtasıyla yolcu ve sürücü yaralanmalarını hafifletmek için yardım eden ileri ayırt etme algoritmasıyla beslenmektedir.

Acil Hastalık İkaz Sistemi: Sürücüyü izleme sisteminde biyolojik sensörler ve izleme tertibatları, sürücüyü acil bir sağlık durumunu belirtmede ya da ikaz etmede kullanılır.  Örneğin, potansiyel bir kalp krizi olayında sistem devreye girer. Sensörler; sürücünün solunumunu, nabzını, kan basıncını ve diğer belirtileri gözetlerler. Bu sistem özellikle yaşlı sürücülere yardım etmesi ve epilepsi gibi ani kriz semptomlarını ortaya koyması açısından çok önemli bir sistemdir.

Kavşak Uyarı Sistemi: Kavşak uyarı sistemi, trafik ışığını algılayarak, özellikle sürücünün kırmızıda geçmesi durumunda uyarmaktadır. Bu sistemin, trafik işaretlerini (örneğin azami hız levhalarını) da tanıyacak şekilde geliştirilmesi düşünülmektedir. Böylece sürücünün trafik kurallarını ihlali halinde sistem sürücüyü uyaracak veya hataları kaydedip raporlayabilecektir.

Alkol Uyarı Sistemi: Alkol uyarı sistemi, alkollü sürücülerin taşıta binmelerini engellemek veya alkollü oldukları zaman taşıtı sürmelerini engellemek için düşünülmüş ve tasarlanmış bir sistemdir. Sistem, taşıtta bulunan sürücü hareketlerini algılama uyarı sisteminden, alkol oranını yorumlama algılayıcılarından ve ani kontak kesme anahtarından oluşmaktadır. Sürücünün alkol oranı, standart bulunması gereken orandan daha yüksekse veya araç kullanamayacak kadar ise alkol oranı yorumlama algılayıcıları tarafından algılanarak taşıt hareket halinde değilse kontağın çalışmamasını, taşıt hareket halinde ise taşıtın yavaşlayarak durmasını sağlayacaktır.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir