Takla atan araçta hava yastıkları neden açılmaz?

2009 model Ford Focus Titanyum ile takla attım. Sadece yolcu tarafında olan perde ve yan hava yastıkları açıldı. 4 tane hava yastığı açılmadı. Bu hava yastıklar niye açılmamış olabilir. Ford’a dava açsam kazanabilir miyim? Okay Abacı.

Sayın Okay Abacı,

Sürücü, yolcu, yan ve perde hava yastıkları, kaza sırasında darbe şiddetine bağlı olarak çalışırlar. Önden çarpmalarda birbirinden bağımsız olarak açılan sürücü ve yolcu hava yastıkları, baş ve göğüs kafesine gelebilecek hasarları en aza indirir. Kaza sırasında yandan gelen darbelerde açılan yan hava yastıkları kol ve göğüs kafesini, perde tip hava yastıkları ise başı korumaya yöneliktir. Hava yastığı genellikle araç gövdesinin altındaki boşlukta bulunan merkezi mikro elektronik sistemle saniyenin çok küçük bir bölümünde faaliyete geçmektedir. Çarpmanın meydana gelmesinden sadece 10 milisaniye sonra elektronik uyarı cihazına bağlı mikro işlem aygıtı hava yastığının faal hale getirilip getirilmeyeceğine karar vermekte ve açma mekanizmasını uyarmaktadır. Direksiyon veya kokpitin içindeki hava yastığının şişmesini sağlayan katı yakıt, ateşlenmesinden 2 milisaniye sonra nitrojen yaymaya ve direksiyon simidinin hava yastığını saklayan bölümünü açmaya başlar. Çarpmadan 50 milisaniye sonra hava yastığı tamamen şişer. 50 km/h hızla bir duvara çarpan araçtaki sürücünün başı bu sırada 12 santimetre kadar öne ilerler; ancak hava yastığı başı ve boyun kısmını güvenli bir şekilde durdurur. 40 milisaniye süren temas safhasında hava yastığı otomatik olarak sönmekte ve nitrojen çeşitli çıkış noktalarından dışarı atılmaktadır. Çıkış noktalarının konumu ve büyüklüğü hava yastığının nasıl söneceğini belirlemektedir. Ateşleme sinyalinden 120 ile 150 milisaniye sonra hava yastığı tamamen boşalır.

Hava yastıklarının açılması konusu, aracınızın atmış olduğu taklanın boyutlarına ve ilgili hava yastıklarını tetikleyerek açılmasını sağlayan çarpışma sensörlerinin, hava yastığı modüllerinin, zamanlama yayının, bağlantı kablolarının herhangi birisinden ya da birkaçından kaynaklanan veyahutta çarpışma sensörlerinin takla şiddetinden oluşan yeterli darbeyi alıp almamasına oluşmuş olabilir. Ancak aracın varsa perde hava yastıkları açılmalıydı. Ön kısımdaki hava yastıkları, yandan çarpmalarda, arkadan çarpmalarda ve önden arkaya doğru kayda değer bir dekselerasyon/yavaşlama olmayan takla durumlarında (roll-over) açılmayabilir. Hava yastıklarının açılmama nedenleri arasında;

  • Kazanın tipi ve oluş şekli bir kısım ya da tamamen hava yastıklarının açılmasının gerektirmeyecek şekilde olabilir,
  • Çarpışma uygundur ancak çarpışma sensörünün (crush sensor) algılamasını önleyen bir arıza/hata (defect) olabilir,
  • Tetikleme sinyalinin (deployment signal) hava yastığına ulaşmasını ve şişmesini engelleyen bir arıza/hata (defect) olabilir,
  • Hava yastığı modüllerinde doğru/uygun hava yastığının şişmesini önleyecek bir arıza/hata (defect) olduğunda,
  • Sürücü hava yastığının açılmadığı, yolcu hava yastığının açıldığı gibi durumlarda ise, direksiyon kolonundaki arızalı zamanlama yayından  (defective clockspring) kaynaklanabileceği,
  • Nadir de olsa hava yastığının açılmaması ile ilgili olarak, çarpışma sensörleri ve hava yastığı modüllerinde sorun olmamasına rağmen hava yastıklarının açılmadığı gibi durumlarla da karşılaşıldığı…

Yukarıda saydığım olasılıklar doğrultusunda aracın bir ekspertize/uzmana tüm detaylarıyla inceletilmesi. Bu inceleme sonucuna göre yapmanız gerekene karar verirsiniz. Ölümlü ve yaralanmalı kazalardan uzak olmanız dileğiyle.

Abdullah Çalışır

1977 yılında Eskişehir de doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Eskişehir de tamamladı. 1996 yılında Eskişehir Anadolu Teknik Lisesi Uçak Motorları bölümünden mezun oldu. 1997 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesinde Otomotiv Anabilim Dalında lisans eğitimine başladı ve 2001 yılında mezun oldu. 2002-2005 yılları arasında Marmara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Eğitimi Anabilim Dalında ‘Buji Ateşlemeli Motorlarda Sıkıştırma Ve Yanma Periyotlarının Analizi' konulu tez çalışmasıyla yüksek lisansını tamamladı. Aynı zamanda İzzet Çakan Gemi Makineleri ve Malzemeleri İmalat Ve Pazarlama Ltd. Şti'de Kalite ve İmalat Müdürlüğü, Mercedes-Benz Türk AŞ. ve Volkswagen Otomotiv Yetkili Bayilerinde 2. El Satış Müdürlüğü yaptı. Akademi Marmara Sürücü Kursu'nda Kurucu ve Müdürlük görevi, Marsan Uluslararası Taşımacılık, Otomotiv, Makine Tah. San. Ve Tic. Ltd. Şirketinde Şirket Müdürlüğü görevi yaptı. Otomotiv sektörüyle ilgili ulusal ve uluslararası sempozyumlara katılmış olup çeşitli makale çalışmaları bulunmaktadır. Bütün bu çalışmaları sırasında 20 yıldır ailesine ait olan otomotiv firmasında profesyonel olarak her marka araçta 2.El araç piyasa analizi, ekspertizliği ve alım-satım işleri yaptı. Halen ülkemizin en önemli ve değerli otomotiv distribütör markasında eğitim sorumlusu olarak görev yapmaktadır. Evli ve 1 çocuk babası olan Çalışır İngilizce bilmektedir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

1 Cevap

  1. AHU ÖZLÜ dedi ki:

    İYİ GÜNLER. BEN MEGANE 4 HB ICON MODEL ARACIMLA KAZA YAPTIM DAHA DOĞRUSU BANA ARABAMIN SOL ÇAPRAZINDAN MİDİBÜS ÇARPTI. OLAYDAN SONRA ARABANIN YAN VE PERDE HAVA YASTIKLARININ AÇILMADIĞINI FARKETTİK. MİDİBÜS YAKLAŞIK 90 KM HIZLA ÇARPARAK ARABANIN ARKA TARAFININ DAĞILMASINA SEBEP OLDUĞU HALDE HAVA YASTIKLARI NEDEN AÇILMAZ. BU BİR GÜVENLİK AÇIĞI DEĞİLMİDİR.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir