SUV ve 4×4 araçlar için yol dışı sürüş için 10 öneri

Avrupa’da SUV/4x4arazi otomobil satışları hızla artarken çok sayıda sürücü de araçlarını arazi koşullarında test ediyor. Fakat çoğu sürücünün bozuk asfalt yolların ötesinde bir deneyime sahip olmadığı düşünüldüğünde araçların zarar görme riski yüksek.

Kötü sürprizlerle karşı karşıya kalmamak ve keyifle seyahat etmek için SUV ve 4×4 lastikler de üreten Goodyear, SUV/4×4 yol dışı sürüş önerileri hazırladı:

  1. SUV/4×4’ünüzün becerilerini hafife almayın, el kitabınızı açın ve aracınızın gerçek yol dışı kapasitesi hakkındaki tavsiyeleri okuyun.
  2. Tüm SUV/4×4 araçlar yol dışı ağır sürüşe uygun ekipmana sahip değildir. Yani pek çok araç kendiliğinden doğru lastiklerle gelmeyebilir.
  3. Yol dışı sürüş genelde yavaş bir iştir. Yoldışı durumlarda gaza basma arzunuzu dizginleyin. Hareket sağlanana kadar gaz pedalına hafifçe basarak aracınızın saplanma tehlikesinin önüne geçin.
  4. Yoğun çamurlu koşullarda tüm arabalar için geçerli olduğu gibi, zeminin ihtiyaç duyduğundan bir alt vitese geçmek daha yüksek kontrol sağlayabilir, zira daha hafif ve düzenli bir biçimde lastiklere güç iletilir.
  5. Gevşek, çamurlu zemin üzerindeyken fren yapmaktan elinizden geldiğince kaçının. Aniden durmak saplanmanıza ya da kaymanıza neden olur.
  6. Engelleri asla küçük görmeyin. Görünüşte küçük engeller dahi en iyi yol dışı araçlarının bile saplanmasına yol açabilir. Tüm araçların aynı alt boşluk seviyesine sahip olmadığını unutmayın. Üzerinden geçmeden önce aracınızdan çıkıp zemini inceleyin. Bu, aracınıza zarar verme riskinizi azaltır.
  7. Küçük hendek, tümsek ya da kütüklerin üzerinden, üç tekerleğin dördüncünün geçişine yardımcı olacağı bir açıyla geçin.
  8. Lastik sırtlarınızı düzenli olarak kontrol edin. Tıkanmaları hâlinde çekiş gücü düşeceğini unutmayın.
  9. Dik yamaçları tırmanırken maksimum güç ve tutuşu elde etmek için dört lastiğin de yukarı bakacağı biçimde yokuşa dümdüz girin.
  10. Ana yola tekrar çıkmadan önce lastiklerinizin üzerinde toz ve moloz olmadığından ve doğru lastik basıncında olduklarından emin olun. Yola devam etmeden önce lastiklerinizi küçük aksiliklerin neden olabileceği olası zararlara karşı kontrol edin.

Kaynak: Goodyear

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir