Supap düzeni ve püskürtme pompası için hareket iletimi kaç şekilde olur?

Üç şekilde olur. Bunlar;
1.    Zamanlama dişlileri ile hareket iletimi
2.    Zamanlama zinciri ile hareket iletimi: Bu tür hareket iletim düzeninde  tekli veya çoklu zincir kullanılır. Zincir, bir hidrolik zincir gerginleştiricisi tarafından gerilir. Bu gerginleştiricide motorun yağ basıncıyla denetimi yapılır. Buna ilave olarak zincir, zincir titreşimini ve gürültüsünü azaltmak için zincir kılavuzları üzerinde hareket ettirilir.
3.    Zamanlama kayışı ile hareket iletimi:  Lif dokusu güçlendirilmiş plastikten yapılmıştır. Dişli bir triger kayışı ile kam milini hareket ettirmek sessiz bir çalışma sağlar ve düşük ağırlık sayesinde özellikle yüksek motor devirleri için uygundur. Triger kayışının malzemesi yağ ve soğutma suyu temasına uygun değildir. Motor üzerinde çalışma yapılırken bu malzemelerin kayışa temas etmesini önleyecek şekilde çalışılmalıdır. Triger kayışı belli servis aralıklarında değiştirilmelidir. Denetimi esnasında kayışın arkasında çatlaklar yada aşınmış dişler görülürse planlanan süre gelmemiş olsa bile mutlaka değiştirilmelidir.

Abdülkadir YEŞİLYURT

1987 yılında Niğde de doğdu. İlköğretim ve liseyi Amasya’da tamamladı. 2006 yılında Dicle Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Otomotiv Öğretmenliği bölümünü kazandı. 2007 yılında Marmara üniversitesine kabul edildi. 2010 yılında Marmara Üniversitesi’nden otomotiv öğretmeni olarak mezun oldu. Şu anda Marmara Üniversitesi’nde “Silindir basınç değişiminin titreşim üzerine etkileri” konulu yüksek lisans tez çalışmasını sürdürüyor. İngilizce bilen Yeşilyurt; otomotivin tarihi gelişimi, içten yanmalı motorlar ve araçlarda arıza teşhisi konularında çalışmalar yürütmektedir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir