Soğutma sisteminin dokunma yöntemi ile devre kontrolü

Dokunma yöntemi ile kontrol, soğutma devresindeki bir arızayı saptama ve teşhisi yönlendirmenin hızlı bir yoludur. Yöntemin temelini, dokunma ile bir sıcaklık durumunu (devrenin çeşitli noktalarında) normal çalışma sıcaklığıyla karşılaştırılması oluşturmaktadır. Soğutma devresine her teşhis işlemi gerektiğinde dokunma yöntemi uygulanabilir.
Sıcaklık durumlarının kontrol şartları: Dokunma yöntemiyle devreyi kontrol etmeden önce, genleşme kabındaki sıvı seviyesini tamamlayınız (gerekiyorsa) ve motoru normal çalışma sıcaklık şartlarına getiriniz.
Dokunma yöntemiyle kontrol: Normal sıcaklık durumlarını referans alarak ve bir sıraya göre hareket ederek bir sıcaklık farklılığı olup olmadığını (kendinize göre) kontrol ediniz:
Termostat çıkışındaki sıcaklığı dokunarak kontrol ediniz (radyatör üst hortumu). Üst kalın hortum motor çıkış hortumuyla aynı sıcaklıkta olmalıdır (çok sıcak durum).
Radyatör çıkışındaki sıcaklığı dokunarak kontrol ediniz (radyatör alt hortumu). Alt hortum, üst hortuma göre daha az sıcak olmalıdır (sıcak durum).
Kalorifer radyatörü çıkışındaki hortumun sıcaklığını dokunarak kontrol ediniz. Kalorifer radyatörü çıkışındaki hortum, girişteki hortuma nazaran daha az sıcak olmalıdır. Giriş hortumunun sıcaklığı, motor çıkış hortumuyla aynı sıcaklıkta (çok sıcak durum) olmalıdır.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir