Skandalın Aktörü “Defeat Device”ın Gizemi Nedir?

Defeat device dediğimiz yazılım hilesi, araçların dinamometre testinde kullanılmaktadır. Emisyon ölçümlerini en isabetli şekilde raporlamanın yolu araçların dinamometrede gösterdiği egzoz salınımlarını ölçmektir. Buna göre uygulama, aracın ECM (Elektronik Kontrol Modülü) içerisine yerleştirilmektedir. Defeat device, ECM üzerinden emilimi ölçen cihaza erişme yetisine sahiptir. Bu şekilde hileli yazılım sayesinde sonuçları manipüle edebilmektedir2.

Sonuçlar nasıl manipüle edilmektedir?

Araç tip onay testinde iken dinamometre kalibrasyonu (dyno calibration), testten sonra ise yol kalibrasyonu (road calibration) ile çalışmaktadır.

Peki araç hangi kalibrasyonun işleteceğini nasıl tespit ediyor?  

Aracın direksiyon açı sensörünü, taşıt hızını, motor çalışma/işletim süresini ve barometrik basınç değerlerini inceleyerek aracın yolda mı yoksa dinamometrede mi olduğuna karar veriyor. Çünkü dinamometredeki tip onay testlerinde seyir çevrimleri kullanılmaktadır. Yani  “taşıtın belli bir mesafeyi, belirli zamanda, belli hız ve viteslerde kat etmesi” söz konusudur.

Söz konusu olan bu uygulama yol koşullarına bağlı olarak azot oksitleri (yaygın bilinen ismiyle NOx yada NO ve NO2 miktarlarını) olması gerekenden 10 ile 40 kat arasındaki değerlerde düşük gösteren bir manipülasyon yapmaktadır.

NOx emisyonlarının azaltılması için başvurulan hileli emisyon uygulamasıyla araç başına olacak olan yaklaşık 400 $’lık bir maliyetin oluşmasının önüne geçilmiştir. Ancak emisyon skandalının patlak vermesiyle yapılan bu uygulama her bir araç için 37.500 $’lık cezanın kesilmesine neden olmuştur.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

8 Cevaplar

  1. bekir esen dedi ki:

    ilginç bir olay dikkatli olmak gerek

  2. Arslan Sağ dedi ki:

    Bunu bilmiyordum. Öğrendiğim iyi oldu.

  3. Ozan Baruk dedi ki:

    Geç oldu ama öğrendim yinede bunu

  4. Ozan Baruk dedi ki:

    Geç oldu ama öğrendim yinede bunu

  5. Nihat Özbek dedi ki:

    Yazık oldu onca arabaya :/

  6. Nihat Özbek dedi ki:

    Yazık oldu onca arabaya :/

  7. Caner Aydoğdu dedi ki:

    Bilgiler için çok teşekkür ederim

  8. Caner Aydoğdu dedi ki:

    Bilgiler için çok teşekkür ederim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir